2024. május 6., hétfő

Átfogó kép a tizenhetedik századról

Sikeres volt a hétvégén Zentán megtartott drámapedagógiai tábor

A tizenhetedik század interaktív módon történő interdiszciplináris feldolgozása volt a fő célja annak a – középiskolás fiatalok számára szervezett – drámapedagógia tábornak, amelyet a hétvégén tartottak meg Zentán. A szervezők ugyanis ilyen módon szerettek volna lehetőséget biztosítani a tehetséges, humán érdeklődésű diákoknak arra, hogy ne csupán szeleteket, hanem átfogó képet is kaphassanak a kiválasztott korról.

Az első ízben megszervezett drámapedagógiai tábor résztvevői a tizenhetedik század kiemelt fontosságú történéseivel, valamint irodalmának, képzőművészetének és zeneművészetének meghatározó jelenségeivel ismerkedhettek meg, amelyekről Hugyik Richárd magyartanár, Lázár Tibor festőművész, Pejin Attila történész, muzeológus és Verebes Ernő zeneszerző tartottak előadásokat számukra, a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei pedig drámapedagógiai foglalkozások révén próbálták meg közelebb vinni hozzájuk az adott kor sajátosságait.

– Azért szerveztük meg ezt a tábort, mert a szerbiai oktatási rendszerben a különböző tantárgyak tekintetében nem valósul meg a tananyag egymásra épülése. Éppen ezért az volt az elképzelésünk, hogy egy kiragadott kort megpróbáljunk több szempontból, több tudományág felől megközelíteni. Mivel a korok tekintetében némi elcsúszás tapasztalható az irodalom, a történelem, a zeneművészet és a képzőművészet oktatása terén, ezért kiválasztottuk a tizenhetedik századot, amely Vajdaság életében is meghatározó volt, és négy tematikus előadást szerveztünk erre az időszakra vonatkozóan annak érdekében, hogy a résztvevők, a zentai középiskolák tanulói olyan átfogó képet kaphassanak róla, amelyben megjelenik az irodalom, a történelmi háttér, valamint a művészettörténeti, képzőművészeti és zeneművészeti elemek is – magyarázta Burány Katalin, a tábor főszervezője. – Ezenkívül a Zentai Magyar Kamaraszínház színészeit is meghívtuk, hogy a gyerekekkel közösen, csoportfoglalkozások keretében dolgozzanak fel egy tizenhetedik századi darabot, aminek eredményeképpen az esti órákban már be is mutatták az elkészült produkciójukat. A fösvény című művet dolgozták fel, ami azért volt szerencsés választás, mert Molière-től olvastak is korábban, és színházban is látták A fösvény című előadást, ami nagymértékben megkönnyítette a munkájukat – tette hozzá a főszervező, akinek elmondása szerint nagyon pozitív tapasztalatokkal zárták a tábort, hiszen a kötetlenebb formának köszönhetően a fiatalok nagyon nyitottakká és érdeklődőkké váltak a kiválasztott kor iránt, éppen ezért – ahogyan fogalmazott – a jövőben szeretnék a későbbi századok történéseit is ehhez hasonló módon feldolgozni annak érdekében, hogy a fiatalok azokról az időszakokról is átfogóbb képet kaphassanak majd.

A Zentán megtartott drámapedagógiai táborban való részétel a fiatalok számára a Bolyai Farkas Alapítvány jóvoltából, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert támogatásnak köszönhetően teljesen ingyenes volt. A rendezvény megszervezését különféle felajánlásokkal több magánszemély is támogatta, amiért a szervezők ezúton is szeretnének köszönetet mondani valamennyiüknek.