2024. május 5., vasárnap

Belgrádba látogat Putyin

Az orosz államfő és kormányküldöttség október 16-án érkezik a fővárosba Tomislav Nikolić meghívására – Belgrád felszabadításának jubileuma határozza majd meg a látogatást

Belgrád felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából október 16-án Szerbiába látogat Vlagyimir Putyin orosz államfő, erősítette meg Aleksandar Vučić kormányfő. Erről az Alekszandr Csepurin belgrádi orosz nagykövettel folytatott megbeszélését követően beszélt. Mint mondta, a Csepurinnal folytatott eszmecsere során részben megvitatták Putyin belgrádi látogatásának programtervét is. Annyi már bizonyos, hogy Vučić mellett Putyin tárgyal még Tomislav Nikolić államfővel is, aki kitüntetést ad át a vendégnek. Közös munkaebédet is szerveznek a szerb és az orosz állami delegáció részvételével. Vučić elmondta, hogy az orosz államfő részt fog venni azon a katonai parádén is, melyet a jubileum kapcsán tartanak meg a fővárosban. Mint hozzátette, hasonló felvonulást már több mint négy évtizede nem látott az ország, de a polgárok megérdemlik ezt az ünnepséget, mert Szerbia büszke a fasizmus elleni harcra. Putyin látogatása során szó lesz a két ország közötti kapcsolatokról, amelyek már most is megfelelőek, de még számos közös lépést lehet tenni azok tökéletesítése érdekében – értékelte a miniszterelnök.

Putyin október 16-i szerbiai útját az orosz Kreml is megerősítette. Mint arról a közleményben szólnak, az orosz államfő a szerb elnök meghívásának eleget téve érkezik majd hazánkba, ahol „Belgrádnak a német-fasiszta erőktől való felszabadítása alkalmából rendezett jubileumi rendezvényeken vesz részt”. A szerbiai kormányfővel és államfővel folytatandó tárgyalásai során megvitatják a bilaterális kapcsolatokat, elsősorban a kereskedelmi és gazdasági együttműködés lehetőségeit – áll a Kreml közleményében.

AZ ELŐZETES PROTOKOLL

Az Oroszországi Föderáció elnökét Tomislav Nikolić a Szerb Köztársaság Érdemrendjének kitüntetésével fogja illetni. Putyint a Nikola Tesla Repülőtéren fogadja majd a szerb elnök, ahonnan a Szerbia Palotába folytatják az utat – itt lesz az ünnepélyes fogadás helyszíne. A fogadási ceremóniát követően a protokolltervek szerint a két államfő közötti megbeszélés következik. A tárgyalás után Putyin találkozik majd Aleksandar Vučić kormányfővel is, s ezt a találkozót a két ország kormányának küldöttségei közötti eszmecsere követi. Az államközi szerződések aláírását követően katonai parádén vesznek részt az államfők, ahol Putyin a kitüntetést is átveszi. Később megkoszorúzzák Belgrád felszabadítóinak sírhelyét.

A szerb kormányfő arról számolt be kedden, hogy ma vagy holnap állítják fel az orosz elnök látogatásának részleteit kidolgozó szervezőbizottságot, s ezt követően sokkal többet lehet majd tudni a protokoll konkrét elemeiről. Alekszandr Csepurin annyit közölt, hogy számos megbeszélésre kerül majd sor az orosz és a szerb küldöttség tagjai között, s úgy értékelte, hogy a látogatás a két állam közötti kapcsolatok minőségét erősíti meg. Mint mondta, a két ország közötti baráti viszony a két nép között kialakult széles konszenzuson alapszik, emellett a hagyományokon, a mentalitásbeli hasonlóságokon és a vallási kapcsolatokon is. A nagykövet hozzátette: a politikai egyetértésnek meg kell teremtenie a megfelelő alapokat a gazdasági fejlődéshez is.