2024. május 4., szombat

Sok a vesztenivalónk

Fiatalok és jövőkép címmel tart képzést a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület

A fiatalok önbecsülésének, önértékelésének erősítése, ezzel pedig a szülőföldön maradás és a családvállalásra való ösztönzés a célja a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület legújabb projektumának. A Fiatalok és a jövőkép címmel szerveznek összesen hat alkalomból álló tréningsorozatot, amelynek hivatalos megnyitó konferenciáját pénteken tartották meg a szabadkai városházán. A tréningekre, amelyekre középiskolás és egyetemi hallgatók jelentkezését várják, még lehet jelentkezni, s azok Vajdaság három településén: Szabadkán, Padén és Muzslyán lesznek.

– A képzést dr. Magyar Lóránt mentálhigiénés szakember tartja majd. Úgy látjuk, hogy a szülőföldön maradást ezekkel a képességekkel, vagyis az önbecsülés erősítésével segíthetjük. A kisebbségi létben élő fiatalok gyakran úgy gondolják, hogy kevesebbet érnek, pedig tudjuk, hogy ennek éppen az ellenkezője lehet igaz: hiszen több kultúrával érintkezünk, több nyelvet beszélünk, s ezáltal többek vagyunk. A másik gondolat, amely vezérelt bennünket, az, hogy a fiataloknak egyáltalán nincs jövőképe. Nyilván nem dönthetünk helyettük, de nem akarjuk ölbe tett kézzel végignézni, ahogyan mindenki elmegy. Eljutottunk ugyanis oda, hogy már el sem gondolkodnak azon, hogyan tudnának boldogulni itthon, csak a távozás jár a fejükben, s csak azon töprengenek, hová menjenek el. Nagycsaládos egyesület vagyunk, sok a gyermek és fiatal körülöttünk, és úgy gondoljuk, hogy sok a vesztenivalónk – nyilatkozta lapunknak Benák-Búcsú Emese, a Smile Nagycsaládos Egyesület elnöke.

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, négygyermekes családapa elmondta, nem hiszi, hogy külföldön, idegenben sokkal jobban lehetne boldogulni, mint a szülőföldön a család, a barátok és az ismerősök mellett. Szerinte a gyermekvállalási kedv sem elsősorban anyagi kérdés.

– Az önértékelés, a párbeszéd, a különböző kihívásokra való felkészülés és felkészítés mindenféleképpen hasznos lehet. Ha tágítjuk a saját horizontunkat, ha tudomást veszünk egymásról, ha egymást segítjük és erősítjük a szolidaritást, akkor azt gondolom, hogy sokkal inkább kézenfekvő lesz a család választása – nyilatkozta Korhecz a Pannon RTV-nek.

A Családlánc Mozgalom három éve alakult meg. Magyarországon kívül négy régióban van jelen: Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és Vajdaságban. Összesen 68 tagszervezete van, amelyek 15-20 ezer családot ölelnek fel.

Csúzdi József, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének koordinátora a Pannon RTV-nek elmondta:

– Egy közösség, hogy egymást jobban megismerjük, tudjuk segíteni egymást, támogatni egymást és eljutni egy másik helyre, ezáltal megismerni, hogy ott hogyan élnek a magyarok, hogy él az a szervezet, milyen nehézségekkel küszködik. Nemzetépítő jellege is lenne ennek a történetnek.

A Smile Nagycsaládos Egyesület 2010-ben alakult, jelenleg 120 tagcsaládja van, vagyis a szervezet 500-600 embert kapcsol össze.

Az egyesület elnöke hozzátette, a rendezvényeikre nem csak a nagycsaládokat várják, ahogyan erre a tréningre is jelentkezhet a fiatal, akkor is, ha nem nagycsaládban él.

– Még lehet jelentkezni, akinek megfelelnek a helyszínek, szívesen látjuk. A képzéseket október és november folyamán tartjuk, 15-16 fős csoportokban.