2024. május 5., vasárnap

Egy nap, ami a miénk

A szociális védelem fejlesztése a Pontis egyesület tevékenységének középpontjában

A Topolyai-tó partján a Mezőgazdasági Iskola környéke biztosított helyszínt a hétvégén annak a rendezvénynek, amely a többségi társadalom számára nem látható csoportok emberi jogainak, méltóságának, életminőségének, önrendelkezésének és társadalmi beágyazódásának elősegítését, az esélyegyenlőség növelését célozta meg.

A szervezőkön kívül a rendezvény sikeréhez mindenekelőtt hozzájárultak a kishegyesi Női Fórum, a Topolya és Kishegyes Községi Szociális Védelmi Központ és a Mezőgazdasági Iskola képviselői, továbbá abban részt vettek a szabadkai Žarko Zrenjanin Gyógypedagógiai Általános és Középiskola és a Kolevka Gyermekotthon, a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat, a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat képviselői.

Első pályázatunk, amelyet az ifjúsági és sportminisztériumnál nyertünk meg, lüktető ereje, hogy szeretné a társadalom számára nem igazán látható csoportokat is egy kicsit kiemelni. Szerettünk volna egy integratív programot létrehozni. Azért használtam a volna kifejezést, ugyanis ma a helyszínen sajnos inkább a marginalizált csoportok jelentek meg, azok a csoportok, amelyeket szintén invitáltunk, akikkel együtt kellene az említetteket fuzionálni, nem jöttek el – jegyezte meg lapunknak nyilatkozva a PONTIS elnöke, Sárcsevity Bea, az ELTE szociálpolitikai szakos doktoranduszhallgatója, majd felvetette: a marginalizált csoportok társadalomba való integrálásakor a társadalom nyitottsága elengedhetetlen feltétel, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ezúttal a többségi társadalom képviselői nem voltak akkora számban reprezentálva, mint azt szerették volna.

A rendezvény hivatalos megnyitóján a PONTIS elnöke mellett az egyesület alelnöke, Farkas Ármin is köszöntötte az egybegyűlteket, majd Topolya polgármestere, Kókai Mernyák Melinda osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. A rendezvényt Csikós László munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott minisztériumi államtitkár nyitotta meg. Az eseményen Dolinszky Gábor, az evangélikus egyház püspökhelyettese, a Magyar Összefogás lista egyik jelöltje is köszöntőt mondott.

Az Egy nap, ami a miénk programsora két fő részből állt: a szombat délelőtt kötetlen foglalkozássorozatból tevődött össze. Sporttevékenységek, csoportjátékok zajlottak a helyszínen, később pedig műhelymunkák. A délutáni programban a Ki mit tud? vetélkedőnek jutott főszerep. A vetélkedő résztvevőinek teljesítményét a topolyai származású Beretka Katinka, az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa, a Magyar Összefogás lista egyik jelöltje és Zvekán Péter, a Pannon Rádió zenei felelőse, a Pannon Reggeli szerkesztő-műsorvezetője véleményezte és értékelte.

Az esemény koncerttel zárult: Kovács Nemes Andor és Sánta Zoltán összetételben az An doors chill lépett fel.

Mint azt Sárcsevity Beától megtudtuk: a PONTIS évről évre szeretné ezt a programját újraszervezni, az egyesületüknek azonban nem ez az elsődleges profilja, hanem a szociális védelem fejlesztését kívánják megcélozni, a szociális védelemben dolgozók és klienseik érdekképviseletét hangsúlyosabbá tenni.