2024. április 27., szombat

A nézőtéren ringatózva

= Radnóti Miklós költeményeiből összeállított verses előadóest Topolyán és Bácskertesen a Kosztolányi Dezső Színház színészeinek előadásában

„Két karodban ringatózom / csöndesen. / Két karomban ringatózol / csöndesen. / Két karodban gyermek vagyok, / hallgatag. / Két karomban gyermek vagy te, / hallgatlak. / Két karoddal átölelsz te, / ha félek. / Két karommal átölellek / s nem félek. / Két karodban nem / ijeszt majd / a halál nagy / csöndje sem. / Két karodban a halálon, / mint egy álmon / átesem.”

Harmonikus szerelemről árulkodnak Radnóti Miklós sorai. A költő múzsája egy bájos arcú, kedves hölgy, Gyarmati Fanni volt. A szerelemből született Radnóti-versek megihlették a Kosztolányi Dezső Színház színészeit, Béres Mártát és Mészáros Gábort, és a költő verseiből összeállították a Két karodban – Ahogy Radnóti Miklós szeretett című verses estjüket. A fölkészülésükben Kovács Frigyes segített, a zenéket pedig Bakos Árpád szerezte. A Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának köszönhetően október 7-én Topolyán (19 órától), 11-én pedig Bácskertesen (18 órától) láthatja a közönség ezt a produkciót.