2024. május 4., szombat

A kézzel fogható művészet

Szabadkán a Magyar Házban csütörtökön este nyílt meg Szalma Viktória grafikusművésznő Úton című kiállítása, amely egyebek között a művésznő reklámgrafikáit és az általa tervezett kiadványokat tartalmazza. A megjelenteket Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa köszöntötte. Mint mondta, Boros György grafikusművész és Horváth Tímea, a Magyar Ház igazgatója segítségével az intézmény tanácsterme teljesíti feladatát, hogy megteljen élettel. Ehhez járul hozzá Szalma Viktória kiállítása is, amely szerzője kiváló tehetségéről árulkodik. Külön öröm, hogy a művésznő visszatért városunkba. Alkotásaiban gyönyörködve ugyanakkor édesapja, Szalma László is eszünkbe jut, aki egyebek között a Hét Nap illusztrátoraként és grafikai szerkesztőjeként tevékenykedett, műveit pedig a vajdasági képzőművészet kincsei közt tartjuk számon.

A kiállítást Ninkov Kovačev Olga művészettörténész nyitotta meg. Említést tett a Városi Múzeumban nemrégiben megnyílt, első akadémiai végzettségű alkalmazott grafikusművésznő, Geréb Klára kiállításáról, hiszen Szalma Viktória is azon kevés szabadkai grafikusok, képzőművészek közé tartozik, aki nőként képvisel egy olyan műfajt, amely akkor érvényesül, ha használatba kerül.

– Szalma Viktória műveit ezúttal összegző funkcióban láthatjuk, az alkotások által utánajárhatunk, mivel foglalkozott a művésznő az elmúlt tizenhét évben, amióta nem volt önálló kiállítása Szabadkán. Ez arról is árulkodik, hogy Szalma Viktória szerény, de értékes iparművész. Több könyvet, kiadványt is illusztrált. Művészetét akkor tapasztalhatjuk meg, amikor ezek a kiadványok megjelennek és a kezünkbe vehetjük őket. Ez ünnep mindenki számára – hallottuk Ninkov Kovačev Olgától.