2024. május 8., szerda

„Lelkem a testemen át énekel”

Az Együtt című előadás bemutatója

Október 24-én a Nyári Mozi Színházi Közösség Szabadkán bemutatja az Együtt című mozgásszínházi előadását. Az Együtt annak az előadásciklusnak a második része, amely a párkapcsolat problémájával foglalkozik annak különböző fázisaiban. Az első darab a Monológ című előadás volt, amely egy olyan férfi szerelmi vallomását dolgozta fel, aki képes volt beszélni az életében meghatározó élményként megmaradt csalódásáról. Az Együtt ennek a szerelmi kapcsolatnak a továbbgondolása egy olyan helyzetben, ahol az meg is valósult: a férfi és a nő együtt vannak, élik a szerelmet. Mégis, mi akadályozza az együttlétüket? Fel tudják-e használni kapcsolatukat, hogy valamit közösen hozzanak létre? Melyik az a pillanat, amely örökké tarthatna? Miért kell megszakítani?

Az előadás egy hosszabb kutatómunka eredménye, amely során a játék „szövege” az alkotók személyes, valós kapcsolatainak elemzéséből, továbbgondolásából jött létre. Az első részben, azaz a Monológban a kihívás azt jelentette, hogy a szerző intim vallomását következetes színészi játékkal kellett úgy színpadra állítani, hogy a történet valósága, igazsága ne vesszen el. Az Együtt esetében a kihívás éppen a gazdag személyes anyagtól való távolságtartás és azoknak a részleteknek a kiválasztása, amelyek túlmutatnak a csupán személyes élményeken, és univerzalitásukkal tudnak hatni a színpadról. Az intimitás az, ami a legközelebb áll az ember lényéhez, s ez a lény egyszerre senkié és mindenkié. Éppen emiatt kell megosztani, és emiatt kell játszani is. A férfi és a nő kapcsolata nem más, mint önmagunk megőrzésének végtelen játéka. Ennek a játéknak az igénye mindig megmarad. A világ vége árnyéka egyre erősebben jelen van az életünkben, de ki fog szeretni, ha megöljük a szerelmet, ki marad meg ezen a világon, kinek marad meg a világ?

Az előadás szereplői Varga Heni és Döbrei Dénes, rendezője Antal Attila. Elkészítésében a Danilo Kiš alapítvány és a Kosztolányi Dezső Színház nyújtott segítséget.

A bemutató a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban lesz október 24-én 19.30 órai kezdettel.