2024. május 5., vasárnap

Nem kérnek a civil közlekedési őrjáratból Óbecsén

Az idei tanévtől minden szerbiai általános iskolának és középiskolának saját közlekedési járőrszolgálata lehet. A szeptember elején hatályba lépett rendelet szerint a szülők, a tanárok és a felső osztályos tanulók alkotta csapatokat a képzés után közlekedésrendészeti felhatalmazással ruházzák fel, a tagjai pedig feljegyezhetik a járművek rendszámát, nyilvántartásba vehetik a szabálytalankodókat és feljelentést is tehetnek a sofőrök ellen.

A belügyminisztériumi kezdeményezés nyugat-európai példák alapján született meg, és az lenne a célja, hogy az iskolák környékén, nagyszünetben és a tanítás előtti és utáni időszakban a tanintézmények növeljék a közlekedés biztonságát. Némely iskolák – elsősorban a nagyvárosokban – örülnek ennek a lehetőségnek, szerintük ezzel megoldhatóak lesznek a parkolási gondok és elejét lehet venni a gyorshajtásnak az iskolák közelében, míg másutt teljesen feleslegesnek tartják az iskolai járőrszolgálatot.

– Óbecsén erre nincs szükség. A gyerekeket első és ötödik osztályban rendőrök tanítják a közlekedés szabályaira, versenyeket is szervezünk közlekedési ismeretekből, és a kritikus időpontokban rendőrök is járőröznek az iskola környékén. Ezeknek a csapatoknak a megszervezése egyébként is igen körülményes lenne – mondta el érdeklődésünkre Brankica Tapavica, a Sever Đurkić Általános Iskola igazgatója, egyben az általános iskolai és középiskolai igazgatók aktívájának elnöke.

Hasonlóan vélekedik Gordana Kovačev, a Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola igazgatónője is, aki szerint ilyen kötelezettségekkel nem kellene a tanárokat tovább terhelni.

– Mi az utóbbi években megerősítettük az ügyeletet az iskolában, váltásonként három ügyeletes tanárunk van. A járőrszolgálatnak nem látom a hasznát. Mi inkább azt szorgalmazzuk, hogy a nagyszünetek idején, az iskola környékén, iskolába érkezéskor és hazainduláskor a buszállomásnál, télen pedig fél öt és fél nyolc között a központban legyen komolyabb a rendőri jelenlét – jelentette ki Gordana Kovačev.

Ha valamelyik iskola úgy dönt, hogy megszervezi a járőrszolgálatot, az önkormányzatok kötelessége lesz az, hogy a büntetésekből befolyó pénzzel támogassák az iskolák közlekedésbiztonsági projektumát.