2024. május 6., hétfő

Mély társadalmi probléma jelei

A Tartományi Biztonsági Tanács az elmúlt napokban lejátszódott incidensekről tárgyalt
Külön aggodalmát fejezte ki a testület amiatt, hogy az elkövetők túlnyomó része kiskorú (Fotó: Ótos András)

Külön aggodalmát fejezte ki a testület amiatt, hogy az elkövetők túlnyomó része kiskorú (Fotó: Ótos András)

A Vajdaság területén lezajlott nemkívánatos történések után megkérdőjelezhetővé vált a nemzetiségek és vallások közötti viszony stabilitása. Erre legalább tíz olyan incidens utal, amelyben albán és más nemzetiségű polgárok tulajdonában álló objektumokra támadtak – állapította meg a záradékok sorában a Tartományi Biztonsági Tanács. A testület kedden megtartott ülésén elítélték a Szerbia és Albánia közötti labdarúgó-mérkőzést követően történt huligán megnyilvánulásokat, s arra szólították fel az illetékes állami szerveket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az esetek részleteinek felderítése és az elkövetők megbüntetése érdekében. Külön aggodalmát fejezte ki a testület amiatt, hogy az elkövetők túlnyomó része kiskorú, s a szülőket, pedagógusokat, felnőtteket arra szólította fel, hogy többet foglalkozzanak a gyerekekkel az efféle viselkedés megakadályozása végett. Rámutatott a média fontosságára is, melynek folyamatosan úgy kell alakítania a közvéleményt, hogy ne történhessenek efféle kilengések.

TIZENKILENC OBJEKTUMOT ÉRT TÁMADÁS

A tanács ülését Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a szóban forgó testület elnöke vezette, részt vett azon Milorad Veljović, a Szerbiai Rendőrség igazgatója, Muškinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman és Siniša Radaković újvidéki rendőrfőnök is. Veljović beszámolójában közölte, hogy a rendőrség minden erejével dolgozott az elkövetők azonosításán, aminek köszönhetően az esetek több mint felét máris felderítették. Kitért arra is, hogy az elkövetők kilencven százaléka 18 év alatti kiskorú személy, ami mély társadalmi problémák jelenlétére utal. Úgy fogalmazott, hogy a rendőrség ezekben az esetekben is eljár a törvény szerint, de sokkal komolyabb kérdést jelent a közösség számára, hogy hogyan lehetne megelőzni az efféle támadásokat, hogyan lehetne a társadalomban egy megfelelőbb légkört teremteni. A szülők szerepét kiemelt fontosságúnak nevezte. Mint ismertette, a szabadkai dzsámi bejáratának felgyújtóit is sikerült kézre kerítenie a hatóságnak, két 1998-ban született elkövetőről van szó, egyikük magyar, másikuk szerb nemzetiségű.

Összesen 19 objektumot ért támadás az említett mérkőzésen bekövetkezett incidens után Vajdaság egyes községeiben: Mitrovicán 4, Újvidéken 6, Zomborban 2, Pancsován 3, Nagybecskereken pedig 4 támadás történt. Veljović hangsúlyozta, hogy a rendőrség ezután is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minden polgár számára egyformán szavatolja a biztonságot.

Siniša Radaković újvidéki rendőrfőnök arról számolt be, hogy a jelen pillanatban is több személy meghallgatáson van, s ennek köszönhetően hamarosan megfejthetik a még fel nem derített kilengések részleteit is. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a begecsi gyilkosságnak nincsen semmi köze mindehhez. Az újvidéki As pékségben az elektromos berendezés meghibásodása okozta a tüzet, s nem Molotov-koktélt dobtak a helyiségbe. E két esetet a média gyakran összekötötte az incidensekkel.

A MÚLT RELIKVIÁINAK SZÁMÍTÓ ÉRTÉKEK

Muškinja Heinrich Anikó az oktatási intézmények szerepére fektette felszólalása során a hangsúlyt. Mint közölte, nehezebb elérni azt, hogy a családokat bírják rá egy másféle nevelésre, könnyebb az intézményes keretek között megvalósítani bizonyos előrelépést.

Pásztor István aláhúzta: nem lenne őszinte, ha most meglepettséget színlelne bárki is, az elmúlt években ugyanis nem múlt el egyetlen hónap sem anélkül, hogy ne találkoztunk volna olyan jelenséggel, elsősorban az iskolákban, amikor kiskorúak élték ki állatias ösztöneiket. Most az történt, hogy rövid idő alatt kulminálódott sok ilyen esemény ugyanahhoz a csoporthoz tartozó sértetteket célozva – tette hozzá.

– Szükséges látnunk ezeknek a történéseknek a szélesebb olvasatát is. Komoly gondok vannak, elsősorban a nagyvárosokban, az ifjúsággal, a családok nem úgy működnek, ahogyan kellene, a nevelés nem olyan, mint lennie kellene. Azok a tradicionális értékek, amelyeken az idősebb nemzedékek felnőttek, mára feledésbe merültek, és a múlt relikviáinak tűnnek. Ez az eseménysor intő példa kell hogy legyen. A családokban, az iskolákban, s egyáltalán a felnőttek társadalmában a gyerekekkel többet kellene foglalkozni – értékelte.

Pásztor az ülésen elmondta, hogy e társadalmi problémával állandóan foglalkozni kell, mert nem teheti meg a rendőrség azt, amit odahaza minden szülőnek meg kellene tennie.