2024. május 3., péntek

A legyező elsöpörte a minisztert

Botrány árnyéka vetült a Japán lelkiismeretének is nevezett Micsiko császárné nyolcvanadik születésnapjára, amelyet tegnap ünnepeltek Tokióban. A kellemetlen ügy ugyan nem az ősi császári házhoz kapcsolódik, hanem a kormányhoz, de így is rontott az ünnepi hangulaton.

Az Abe Sindzó miniszterelnök vezette kormánynak ugyanakkor komoly gondot okozott. Kiderült ugyanis, hogy a kabinet két hölgy tagja korábban jogszerűtlenül viselkedett, s emiatt távozniuk kellett a kormányból.

Macusima Midori igazságügy-miniszter tegnap nyújtotta be lemondását, nem sokkal azután, hogy Obucsi Juko is kénytelen volt megválni tisztségétől. A gazdasági, ipari és a nukleáris baleset kezeléséért felelős tárcát vezető Obucsi asszony azért kényszerült távozni hivatala éléről, mert kiderült róla, hogy törvénytelenül használta fel a politikai tevékenységére szánt állami pénzek egy részét. Vele kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a 2002 és 2012 között a pénz egy részét személyes jellegű kiadásokra fordította. Állítólag 36 millió jen (264 000 euró) értékben színházjegyeket vett (ráadásul a hivatalos árnál olcsóbban) a politikai kampánycsapatának. A sógorának az üzletéből pedig – az általa kezelt alapból – 3,8 millió jenért (27 800 euróért) vásároltak különböző árucikkeket.

A tegnap lemondott Macusima igazságügy-miniszter szintén megsértette az előírásokat. Neki azért kellett távoznia, mert – az arcképével és nevével díszített – papírlegyezőket osztogatott a kampányban saját választási körzete szavazóinak. Ez pedig sérti a japán választási törvényt.

A kormányfő szeptember elején nevezte ki mindkét hölgyet miniszterré, az akkori kabinetátalakítás részeként. Az utóbbi időben adóemeléssel próbálkozó Abe miniszterelnök részben arra használta a kabinet nő tagjait, hogy elterelje a figyelmet a gazdasági ügyekről.

A két nő lemondása ezért súlyos csapás a 2012 vége óta hivatalban levő jobboldali kormány számára. Különösen a politikus dinasztiából származó Obucsi Juko elvesztése okoz számukra nagy gondot. Abe ugyanis a hölgy segítségével szerette volna meggyőzni az atomerőművek körül élőket a reaktorok újraindításának fontosságáról. (A fukusimai atomerőművet 2011-ben megrongáló földrengés miatt a szigetországban 54 reaktort állítottak le.) Arra is számított, hogy a kétgyermekes Obucsi szerepeltetésével a kormányban (vagyis a legmagasabb rangú állami testületben) a japán nők nagyobb számban vállalnak majd munkát, ami a gazdaság javát szolgálhatta volna.

Számítása nem vált be. A két hölgy lemondása ráadásul nagyon kellemetlenül érintette a kabinetet, amely kétéves működése alatt ilyen problémával még nem találta magát szembe. Abe máris kénytelen volt nyilvánosan bocsánatot kérni a kudarcért.