2024. május 3., péntek
LABDARÚGÁS

Platini szerint jó ötlet volt a pénzügyi fair play szabályzat

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint jó ötlet volt a szervezet által bevezetett pénzügyi fair play szabályzat. A francia sportvezető kedden, az európai uniós sportminiszterek római találkozóján azt mondta, hogy a korábban elképzelhetetlennek tűnő reformintézkedés bevált és sikeresnek bizonyult.
"Bárki láthatja, hogy meddig jutottunk ebben a kérdésben: az európai futballklubok vesztesége 2011-ben még 1,7 milliárd euró volt, 2013-ra pedig 800 millióra, azaz két év alatt kevesebb mint a felére csökkent" - mondta Platini.
A pénzügyi fair play-t azzal a céllal vezette be az UEFA, hogy a klubokat arra kényszerítse, ne költsenek többet, mint amennyit megtermelnek.
Platini szerint ezzel az intézkedéssel a helyes irányba sikerült terelni a labdarúgást, amelynek gazdasági jövője biztosított, az egyesületeket pedig ennek köszönhetően megóvják a csődtől.
Az UEFA elnöke a pénzügyi fair play támogatására kérte a sportminisztereket, s hozzátette, ennek nyomán a sportágat a jövőben is a "becsületesség, a fenntarthatóság és az összetartás" jellemzi majd.