2024. május 5., vasárnap

Túlterhelt orvosok, ideges páciensek

Szabadkán pillanatnyilag negyven egészségügyi dolgozóra lenne szükség a primáris egészségvédelemben

Újfalu helyi közösség polgárai nemrég egy petíciót fogalmaztak meg, amelyben azt kérik az önkormányzattól, hogy tegyenek valamit azért, hogy a Halasi úti négyes számú egészségház mielőbb kapjon még egy általános orvost és egészségügyi nővért, a helyzet ugyanis mind az egészségügyi személyzet, mind a páciensek szempontjából tarthatatlan. Az összegyűjtött aláírásokat továbbították az önkormányzathoz, válasz azonban egyelőre nem érkezett.

Ubori László, Újfalu helyi közösség közgyűlésének elnöke elmondta, jelenleg három orvos dolgozik az egészségházban, azonban egyikük iszonyatosan túlterhelt, ugyanis a páciensek legtöbbje hozzá tartozik, továbbá ő fogadja azokat a betegeket is, akik bár egy másik és egy műszakban dolgozó egészségházhoz tartoznak, de ha a rendelő nem tart nyitva, akkor kénytelenek a Halasi úti egészségházba eljönni. A másik két orvosnak viszont jelentősen kevesebb munkája van, ezért a polgárok azt szeretnék, ha még egy orvos kezdene dolgozni az egészségházban vagy egyenlő arányban osztanák szét a munkát közöttük.

– A helyi közösség támogatja a polgárok kezdeményezését, sőt szeretnénk, ha jövőre a jelenleg teljesen lepusztult Vámház helyére egy új objektum kerülne, melyben egy posta és egy egészségház is helyet kapna, ami egyben azt jelentené, hogy a Halasi úti egészségházat valamennyire tudnánk tehermentesíteni és természetesen legalább még egy orvos és nővér kezdene itt dolgozni. Sajnos azonban mindeddig hiába adtuk át az erre vonatkozó kérvényünket az Építési Igazgatóságnál, nem kaptunk semmilyen visszajelzést – mondta Ubori.

Dr. Ljiljana Miljački, az általános orvosi szolgálat osztályvezetője, valamint a Szabadka Egészségházak igazgatójának egészségügyi kérdésekkel megbízott segédje elmondta, a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, az orvos- és nővérhiány problémája pedig már hónapok óta húzódik.

– A gond azzal kezdődött, amikor meghozták a kormányrendeletet a közszférára vonatkozó létszámstopról, ami az egészségügyre is vonatkozik. Habár tavaly decemberben kiírtuk a pályázatot hat egészségügyi nővér, négy orvos és egy takarítónő számára, azonban ezt a pályázatot folyamatában visszavontuk a rendelet miatt, s nem hogy az akkori hiányt nem sikerült pótolnunk, hanem azóta újabb orvosok és nővérek mentek el tőlünk. A legtöbb orvosunk nyugdíjba vonult, a nővérek nagy része pedig külföldön próbált szerencsét, így eddig huszonhét nővérrel és tizenhárom orvossal van kevesebb, vagyis a szükséges 72 orvosból 60, a 105 nővérből pedig mindössze 75 nővérrel rendelkezünk, de mintegy tizenöt orvos esetében várható, hogy hamarosan kérelmezni fogják a nyugdíjaztatásukat, és ha a létszámstopot nem oldják fel, akkor még nagyobb problémával nézünk szembe – mondta az orvosi szolgálat osztályának vezetője.

A káderhiány miatt az orvosok túlterheltek, több műszakban és több rendelőben dolgoznak, a nővérlétszám pedig a felére csökkent, így a nővéreknek is sokszor két műszakot kell végigdolgozniuk, ezért pedig nem jár megfelelő anyagi juttatás. A dupla műszakok miatt azonban a személyzet fáradt, frusztrált, nagyobb eséllyel hibáznak, és talán nem mindig tudnak elég kedvesek lenni a betegekkel, ami miatt viszont panasz érkezik rájuk.

Ljiljana Miljački elmondta, a legnagyobb gond a szabadságok idején jelentkezik, amikor át kell csoportosítani az egészségügyi dolgozókat, ezért néhány hónappal ezelőtt szerették volna helyi szinten megreformálni, pontosabban ideiglenesen átszervezni a városi rendelők munkáját, addig, amíg a minisztériumtól meg nem kapják a 2014-es évre vonatkozó személyzeti tervet és az engedélyt újabb orvosok és nővérek foglalkoztatására. Az elképzeléseik szerint ideiglenesen egyes rendelőket bezártak és a személyzetet, valamint a pácienseket átirányították volna egy másik egészségházba, azonban a város vezetősége ezt nem engedte meg, másrészt a személyzeti terv a mai napig nem készült el, és az év vége előtt valószínűleg már nem is fog.

– A minisztériumhoz intézett minden kérésünk egy ígérettel végződött, de a probléma a mai napig nem oldódott meg, sőt még az önkormányzat is felajánlotta, hogy segít a minisztériummal való párbeszédben, azonban ez sem vitte előre a dolgot. Az Újfalu helyi közösségben működő egészségházba mindenképpen négy orvosra lenne szükség, ezt a betegkartonok száma is indokolja, hiszen normális esetben egy orvosra ezerötszáz-kétezer páciens jut, ebben a rendelőben pedig kilenc és fél ezer betegkarton van, ami a három orvosra szétosztva háromezer pácienst tesz ki. Ezért történik meg az, hogy egy orvos akár hatvan-hetven pácienst is megvizsgál a munkaideje alatt, s ekkora terheltség mellett nem lehet biztos abban, hogy minden esetben jó diagnózist állított fel, megfelelő gyógyszert írt fel, miközben a papírmunkát is végeznie kell. Nemcsak az újfalui, hanem más egészségházak, például a sándori is hasonló problémával küzd, amit csak úgy tudunk megoldani, ha kapunk elég általános orvost és nővért. Sajnos ezt a helyzetet mindenki megszenvedi, és csak abban reménykedünk, hogy a 2015-ös személyzeti tervet májusig meghozzák, habár még akkor is júniusig ki kell tartanunk, de akkor új embereket tudunk felvenni, amivel megoldódik ez a helyzet, amit mindenki egyre nehezebben visel el, úgy a betegek, mint a túlterhelt orvosaink a nővéreink – mondta.