2024. május 3., péntek

Balog: 1956 örökségéből élünk

Megemlékezés a Műegyetemi emlékműnél

Mi, mai magyarok 1956 hőseinek áldozatából élünk – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartott megemlékezésen.

A szabad és független Magyarország az 1956-os hősök életére és halálára épül. Abból táplálkozik és ahhoz kell mérnie magát – mondta Balog Zoltán.

Úgy fogalmazott: „1956-ból, 1956 örökségéből élünk”. Ezért ünneplünk minden évben október 23-án. Azért, hogy higgyük és tudjuk – tette hozzá Balog Zoltán.

956-ban sokan sokfélét akartak, de két dolgot mindenki: szabadságot és függetlenséget. Ez számunkra 1956 öröksége, szabadság és függetlenség. Ez az alapja a mai Magyarországnak – mondta Balog Zoltán.

Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, volt miniszterelnök beszédében örömünnepnek nevezte az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való emlékezést. Mint mondta, még akkor is, ha tudni annak a folytatását.

„Örömünnep, mert egy nemzet mutatkozott be önmagának másképp, mint ahogy próbáltak belé rosszkedvet, pesszimizmust, önlenézést pumpálni” – fogalmazott.

Boross Péter kijelentette: ez most nem a gyász napja, hanem olyan emlékezésé, amelyben büszkék lehetünk arra, hogy annak a generációnak a tagjai így teljesítették kötelességüket.

A katonai tiszteletadás mellett megtartott ünnepségen, a beszédeket követően az emlékműnél főhajtással emlékeztek a megjelentek.