2024. május 8., szerda

A szíriai légierő lelőtte a dzsihadisták két harci gépét

A nemzetközi koalíció gépei szerdán is hevesen bombázták Kobániban az Iszlám Állam által ellenőrzött épületeket (Fotó: Beta/AP)

A nemzetközi koalíció gépei szerdán is hevesen bombázták Kobániban az Iszlám Állam által ellenőrzött épületeket (Fotó: Beta/AP)

A szíriai légierő lelőtte az Iszlám Állam (IÁ) két harci repülőgépét a közel-keleti ország északi részén – közölte Omrán ez-Zohbi, Szíria tájékoztatási minisztere. „A szíriai hadsereg landolás közben, a kifutópályán semmisítette meg a két repülőgépet” – mondta a tárcavezető.

Az OSDH londoni emigráns szervezet arról számolt be néhány nappal ezelőtt, hogy a Közel-Keleten előrenyomuló szélsőséges iszlamista szervezet három harci gépet zsákmányolt a szíriai hadseregtől, amikor elfoglalták az Aleppótól keletre fekvő Al-Dzsarra repülőteret, és most az iraki hadsereg egykori pilótái tanítják repülni az IÁ embereit. Omrán ez-Zohbi ennek kapcsán elmondta, hogy a szíriai hadsereg ezek közül a repülőgépek közül kettőt megsemmisített, a harmadik gép után pedig tovább kutat. Damaszkusz ezzel először ismerte el hivatalosan, hogy az IÁ birtokába kerültek a szóban forgó repülőgépek. Szemtanúk szerint MiG 21-es vagy MiG 23-as típusú gépekről lehetett szó.

VEGYIFEGYVER-TÁMADÁS KOBÁNIBAN?!

Vegyi fegyver hatására fellépő panaszoktól szenvedett szerdán az IÁ által ostromlott Kobáni számos lakója. Jogvédők és a helyszínen tartózkodó orvosok egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy a szélsőségesek valóban vegyi fegyvert vetettek be a török határ mellett lévő, kurdok lakta szíriai városban, ahol az IÁ ellen hetek óta ádáz harcot vívnak kurd fegyveresek.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy éjszaka sok helybeli légszomjtól szenvedett, valamint több más olyan tünetet mutatott, amely vegyi fegyver bevetésekor szokott fellépni. Az OSDH tájékoztatása szerint az IÁ fegyveresei éjjel ismét támadták a kurd védőket, több heves robbanás is történt. A Kobáni keleti részén kitört harcokban legalább harminc dzsihadista és az YPG 11 tagja vesztette életét.