2024. május 3., péntek

Magyarországon bevezetnék az internetadót

Gigabájtonként 49 eurócentet kellene fizetni a szolgáltatóknak

Jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint (49 eurócent) lesz a parlamentnek kedden benyújtott 2015. évi adótörvény-javaslata alapján – írja az MTI.

A magyar kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.

Az internet megadóztatásának ötlete általános felzúdulást keltett a szakmai szervezetek és a politikai pártok körében. A politikai palettán való elhelyezkedésüktől függetlenül az ellenzéki pártok mindegyike tiltakozott az adó bevezetése ellen. Az MSZP közleménye szerint a tervezett adóra társadalmi, kulturális és gazdasági, nem pedig költségvetési kérdésként kell tekinteni. Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese kettős adóztatásnak minősítette, hogy az adó a fel- és a letöltésre is vonatkozna. Szerinte a javaslat nem ad választ arra sem, hogy internetes vírus által okozott magas adatforgalom esetén kinek kellene rendeznie az adót. Az LMP tegnap kiadott közleménye szerint a kormány valódi célja, hogy emberek tömege számára tegye megfizethetetlenné azt a információforrást, amit nem képes teljes mértékben befolyásolni. A párt szerint az új adónemmel számos előfizetés ára akár megduplázódhat, mivel az adóterhelést nyilvánvalóan tovább fogják hárítani a szolgáltatók.

Írásbeli kérdést nyújtott be szerdán Ujhelyi István, az EP szociáldemokrata frakciójának magyar delegációvezetője az Európai Bizottsághoz a kormány által Magyarországon bevezetendš internetadóval összefüggésben – közölte az MTI-vel a képviselő irodája. Az MSZP-s politikus a többi között arra vár választ a testülettől, hogy a tervezett adóteher megfelel-e az uniós alapértékeknek, így például az információhoz való szabad hozzáférés elvének.

Az MTI megkeresésére Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a kormánypárti frakcióban célszerűnek tartják egy adófizetési felső korlát bevezetését, „annak mintájára és mértékében, ahogy ez a beszédalapú telefonálásra korábban elfogadott adótörvényben szerepel”. Rogán az Indexnek nyilatkozva azt mondta, hogy még nem döntötték el, hol húzzák meg a felső hatćrt, „de talán 1000 forint körül lenne”. Középárfolyam szerint tegnap 1000 forint 3 euró 26 centet ért.