2024. április 27., szombat
LABDARÚGÁS

Ma dönt az UEFA a szerb–albánról

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ma hozza meg a döntését az október 14-én a 41. percben félbeszakadt Szerbia–Albánia Eb-selejtező mérkőzés sorsát illetően. A találkozón valaki egy drón segítségével egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót röptetett be a Partizan stadionjában, a provokációra pedig reagáltak a lelátókon helyet foglaló huligánok, akik közül jó néhányan a pályára rohantak, és – egyes rendfenntartók közreműködésével – több albán játékost is bántalmaztak. Emiatt a vendégcsapat játékosai a későbbiekben nem voltak hajlandók visszatérni a pályára, Martin Atkinson játékvezető így a találkozó végleges megszakítására kényszerült.

Várhatóan mindkét válogatott komoly büntetést kap, a zárt kapus mérkőzések sorát szinte mindenki készpénznek veszi, de a legsúlyosabb szankciót, a selejtezősorozatból, illetve a későbbi UEFA-versenysorozatokból való kizárást egyik fél sem tartja valószínűnek. Sokan a találkozó újrajátszását látják a leglogikusabb és legkézenfekvőbb megoldásnak – egyes hírek szerint akár Budapest is lehet az újrajátszás helyszíne, de a B92 értesülései szerint pl. a görög Szaloniki már hivatalosan is jelezte, hogy szívesen vendégül látná a két válogatottat újrajátszás esetén.

A legtöbben magát az UEFA-t hibáztatják a kialakult helyzetért, mondván, érthetetlen, hogy több olyan országot külön csoportokba sorsoltak, amelyek között jelenleg vagy a múltban feszültségek voltak, ilyen pl. Spanyolország és Gibraltár vagy Azerbajdzsán és Örményország, ugyanez viszont fel sem merült bennük Albánia és Szerbia esetében. Michel Platini, az UEFA francia elnöke szerint azért nem vették figyelembe a két ország közötti feszültségeket, mivel Albánia és Szerbia sosem háborúzott egymással: „E szerint a logika szerint pl. külön kellett volna választanunk Macedóniát és Görögországot is, mivel közöttük is vannak politikai nézeteltérések, de ezt nem tesszük, hanem megbeszéléseket folytatunk az elnökökkel és államfőkkel, akik felelősek a nemzeti biztonságért. A futballnak nem elválasztania kell, hanem összekötnie az embereket, amire a legjobb példát a Lazio albán és szerb játékosai adják.”