2024. május 7., kedd
LABDARÚGÁS

Szerbia–Albánia – döntés pénteken

Habár korábban a hivatalos honlapján azt írta az Európai Labdarúgó-szövetség, hogy csütörtökön, október 23-án nyilvánosságra hozza a 41. percben félbeszakadt Szerbia–Albánia Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen látott incidensek miatti büntetéseket, az UEFA ma jelezte, hogy a végleges döntést pénteken, október 24-én teszi közzé.

Az incidensekhez mindkét fél hozzájárult, hiszen az albánok által a pálya fölé repített quadrocopterre kötött Nagy-Albánia zászlóval elkezdődött az incidens, s az albán játékosok támadtak rá Stefan Mitrovićra, akinek sikerült elkapnia a zászlót és a drónt. Természetesen a szerb szövetség sem ártatlan, hiszen már az incidens előtt pirotechnikai eszközöket használtak a szurkolók a lelátón, s fáklyákat dobtak a pályára, az ellenfél játékosainak védelmet helyett pedig még a helyi rendfenntartók is ütötték az albán labdarúgókat. Mivel mindkét fél rászolgált a büntetésre, így bármelyik válogatott is nyerné meg a zöld asztal mellett a találkozót, az nyeremény lenne a számára, miközben mindkét szövetség büntetést érdemel.

A szerb lapok információi szerint az UEFA fegyelmi bizottságának tagjai az újrajátszást támogatják, de az időpontról és a helyszínről lehet, hogy még pénteken sem születik majd döntést, hanem később jelöli ki az UEFA, egyeztetve a két szövetséggel.

A szerb sajtó továbbra is négy opcióról beszél:

– mivel a rendező nem tudta biztosítani a megfelelő feltételeket, Albánia 3:0-ra megnyeri a találkozót;

– a szerb szövetségnek sikerül bebizonyítania, hogy az albánok miatt történt az incidens, ebben az esetben Szerbia 3:0-ra nyerne;

– a mérkőzést egy semleges pályán újrajátsszák;

– a találkozót ismét Belgrádban rendezik meg, de nézők nélkül.

Függetlenül attól, hogy melyik döntés születik, az biztos, hogy az FSS-t a mulasztásokért, a szervezési hiányosságokért pénzbüntetéssel sújtja az UEFA fegyelmi bizottsága.

Az UEFA fegyelmi bizottságát Dr. Thomas Partl (Ausztria, elnök), Jacques Antenen (Svájc), Berzi Sándor (Magyarország), Jim Stjerne Hansen (Dánia), Tomás Gea (Andorra), Hans Lorenz (Németország), Rudolf Řepka (Csehország), James Shaw (Észak-Írország), Joël Wolff (Luxemburg) alkotják, akik közülük hárman foglalkoznak majd a Szerbia–Albánia mérkőzésen történt incidensekkel.