2024. május 4., szombat

A környezetvédelemért az iskolapadból

Iskolai zöld kör címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést az illetékes tartományi szervek és az érdekelt oktatásügyi intézmények csütörtökön Újvidéken, a 2014/2015-ös tanévre szóló, Tisztább és zöldebb iskolákért Vajdaságban elnevezésű program keretein belül.

A program egyébként a tartományi építési és környezetvédelmi titkárság, a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság és a tartományi energetikai és ásványinyersanyag-ügyi titkárság közös projektuma. Célja a diákok megismertetése a környezetvédelem fontosságával.

Dr. Slobodan Puzović tartományi építési és környezetvédelmi titkár a sajtó képviselőihez intézett nyilatkozatában elmondta, hogy a szóban forgó tervezetet már öt éve valósítják meg a tartományi iskolákkal karöltve. Mint megjegyezte, ez alatt az idő alatt megközelítőleg 10 ezer diák és tanár vett részt a programban és több mint háromszázötven oktatásügyi intézmény. Szerinte az óvodák, általános iskolák és középiskolák bevonása a környezetvédelmi trendekbe fontos lépés, hiszen a következő generációról van szó, akik talán a program jóvoltából jobban óvják majd a természetet. Hasonlóan vélekedett Aleksandar Jovanović tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárhelyettes, és Sava Dobranić, a tartományi energiaügyi és ásványinyersanyag-ügyi titkár segédje is.

A megkérdezett tanárok, óvónők mind a program hasznosságát emelték meg. A legkisebbektől a középiskolásokig mindenki részt vállal a környezetvédelemben: Az óvodások újrahasznosítják a rajzpapírt, rendben tartják az óvoda udvarát, míg a középiskolások több munkaakcióban vesznek részt, nemcsak az iskolában, hanem az adott önkormányzati szervekkel karöltve. Ahogy azt a megkérdezett pedagógusok kifejtették, a környezetvédelem fontosságára az iskolapadban lehet leginkább felhívni a gyermekek figyelmét, ugyanakkor, így sok esetben a szülők is közelebb kerülnek a program által az ökológia területéhez.