2024. május 5., vasárnap

Lázár: A magyarokkal szemben adóssága van a világnak

Megemlékezések az ötvenhatos forradalom emléknapján Magyarországon

Katonai tiszteletadás mellett felvonták az ország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulóján csütörtök reggel Budapesten a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Az ünnepi ceremónián jelen volt mások mellett Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, valamint a diplomáciai testület képviselői.

A nemzeti ünnepen ingyenesen volt látogatható a Parlament és a Terror Háza Múzeum. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében és a Széna téren a történelmi eseményekre emlékező kiállítással, a Corvin Moziban és a Tabán Kinotékában, valamint a Műegyetemen 56-os témájú játékfilmek vetítésével várták a látogatókat. A programsorozat 19 órakor zártkörű díszelőadással zárult a Magyar Állami Operaházban, ahol beszédet mondott Áder János.

Megkoszorúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékhelyét tegnap reggel Áder János államfő a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában. A köztársasági elnök Nagy Imre néhai miniszterelnök és a névtelen áldozatok sírjánál, valamint a 298-as percellában felállított emlékhelynél is elhelyezte az emlékezés virágait.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a magyarok mindig is tudták, hogy ha időről időre katonai túlerővel el is csendesíthették, terrorral elnémíthatták az országukat, végleg nem tiporhatták el.

Ha eljött az idő, a magyarok egyenes derékkal, büszkén álltak ki igazukért. Erre tanított 1956., erre bizonyíték 1848., Rákóczi és Thököly eszméje, és e szerint él és tesz a mai magyar kormány is – mondta a miniszter tegnap Budán, a Széna téri 1956-os emlékműnél tartott ünnepi megemlékezésen.

Varga Mihály hangsúlyozta: a magyaroknak az otthonuk, hazájuk függetlensége szent és sérthetetlen.

Közölte, a kommunizmus elleni felkelések történetében a magyarok 1956. októberi forradalma volt a legnagyobb hatású.

A magyarokkal szemben adóssága van a világnak. Az öntudatára ébredt magyarság azonban nem kér többet, de nem is éri be kevesebbel, mint a többi, hozzá hasonló európai nemzet – fogalmazott Lázár János az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján tegnap megjelent írásában. Ezt az országot, ezt a nemzetet a külvilág mindig csak hitegette a bajban, de a valódi segítség szinte sosem érkezett meg – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ha október 23-a a magyarok dicsősége, akkor november 4-e a világ, Amerika és Nyugat-Európa szégyene – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: akit sokszor árulnak el, az először dacos lesz, szélsőséges, utána pedig kishitű. Ha pedig mindkét tévedését belátta már, akkor bizalmatlanná, óvatossá válik.

Lázár János szerint nem attól Európa-párti egy magyar, hogy „bólogatójánosként” helyesel mindenre, amit Brüsszel mond. És nem attól hű szövetségese Budapest Washingtonnak, ha visszakérdezni, súlyos vádak esetén bizonyítékot követelni, vitatkozni sem mer. „Barátok és szövetségesek között nem a csendőrpertu járja, hanem az egyenlő felek őszinte párbeszéde” – hangsúlyozta a Miniszterelnökség vezetője.

Magyarország csak akkor lehet sikeres ország, ha felismeri, hogy minden baj forrása a szabadság hiánya – mondta Pataki Márton, az Együtt országos politikai tanácsának alelnöke csütörtökön az Együtt–PM budapesti, a Bem-szobornál tartott október 23-ai megemlékezésén.

Az 1956 októberében az ország szabadságáért harcolók bebizonyították, hogy a legreménytelenebb helyzetben is szembe lehet szállni a legfélelmetesebb hatalommal is, mondta Schiffer András, az LMP társelnöke és frakcióvezetője az ellenzéki párt október 23-ai megemlékezésén a budapesti II. kerületi Mansfeld Péter téren.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke az MLP október 23-ai ünnepi megemlékezésén Budapesten, a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál azt mondta, a liberálisok a szabadságot képviselik a Kádár-rendszerrel és azzal a paternalizmussal szemben, amely ma újra megfigyelhető a magyar politikában.

A Jobbik alelnöke a szabadság kivívására szólított fel a párt október 23-ai központi megemlékezésén a budapesti Corvin közben csütörtkön. Úgy fogalmazott, parlamenti eszközökkel mindent megtesznek a szabadságért, de ha ezt akadályozzák, „akkor ribillió lesz”.