2024. május 7., kedd
LABDARÚGÁS - EURO2016

Valaki nem akarja, hogy Szerbia Eb-résztvevő legyen

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ellenőrző és fegyelmi bizottságának pénteki döntése után, mely szerint Szerbia 3:0-ra megnyerte az albánok elleni találkozót, de a győzelemért járó pontokat nem kapja meg a szerb nemzeti együttes, megszólalt a szerb labdarúgó-válogatott holland nemzetiségű szövetségi kapitánya, Dick Advocaat is.

„Nekem, mint a válogatott szövetségi kapitányának ez az epilógus egyszerűen hihetetlen. Csak az egyik fél kapott büntetés, és az pedig a szerb – mondta Advocaat a Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) hivatalos honlapjának, s hozzátette: „Furcsa helyzet ez akkor is, ha ránéznek a táblázatra – két mérkőzést játszottunk, egyet se veszítettünk el, azt írja, hogy van egy győzelmünk, de csak egy pontot gyűjtöttünk”. A holland szakember szerint az albán fél nagyon jól kijött ebből a helyzetből, azzal, hogy csak elveszítette a mérkőzést és pénzbüntetést kapott.

„Nem értem, hogy Albániának miért kell pénzbüntetést fizetnie, mi ennek az értelme? Ők semmilyen körülmények között nem akarták folytatni a mérkőzést, se aznap este, se másnap, se közönséggel, se nézők nélkül” – nyilatkozta a szövetségi kapitány, aki szerint az Eb-selejtező során nagyon nehéz feladat előtt áll a csapata, különösen azért, mert csak öt válogatott verseng az Eb-részvételt érő helyekért, s ezáltal kevesebb mérkőzést is rendeznek, mint a többi csoportban.

„Az az érzésem, hogy valaki, sajnos nem akarja, hogy Szerbia ott legyen a franciaországi Európa-bajnokságon, de mi mindent megteszünk majd, hogy győzelmekkel elérjük a célunkat. Bízok a csapatomban, még akkor is, ha a soron következő két hazai mérkőzésen nézők nélkül kell majd pályára lépnünk” - mondta Advocaat, aki szerint a speciális politikai helyzet miatt nem kellett volna Szerbiát és Albániát egy csoportba tenni, figyelembe véve, hogy hasonló más országok esetében (Spanyolország és Gibraltár, Örményország és Azerbajdzsán) ez már megtörtént.

A csoport állása:

 

 

 

 

 

 

1. Dánia

3

1

1

1

3:3

4

2. Albánia

3

1

1

1

2:4

4

3. Portugália

2

1

0

1

1:1

3

4. Szerbia

2

1

1

0

4:1

1

5. Örményország

2

0

1

1

2:3

1

Reakciók

Dušan Maravić korábbi UEFA-tisztségviselő: Az UEFA tudtunkra adta, hogy nem lehet tovább tolerálni az incidenseket, s ennek a következménye lett ez a súlyos büntetés. Az UEFA igazságosnak tartja a döntést, még akkor is, ha mi elégedetlenek vagyunk a mínusz három pont miatt. Az európai szövetség ezzel a döntéssel igyekezett kiegyenlíteni a helyzetet, s ezt úgy tette, hogy egyik fél se kerüljön alárendelt helyzetbe. Az UEFA egy kicsit adott, egy kicsit elvett, de a döntéssel senki nem került előnybe. Az albánok már jelezték, hogy megkárosították őket, de az albánoknak egy óvással is csak minimális esélyük van a helyzet megváltoztatására, mivel az európai szövetség majdhogynem sosem változtatja meg döntését.

Fadil Vokrri, a Koszovói Labdarúgó-szövetség elnöke: Az albán szövetség elnöke értesített a döntésről, amelyet nem tudok megérteni. Ez egy botrányos és politikai határozat. A pályán székkel verték az albán játékosokat, megtámadták a labdarúgókat, ennek ellenére az UEFA úgy döntött, hogy Szerbia 3:0-ra megnyerte a találkozót. Tényleg hihetetlen.

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke: Az Albán Labdarúgó-szövetség helyesen jár el, ha bíróság elé viszi az ügyet. Nem született igazságos döntés.

Vanja Udovičić, Szerbia ifjúsági és sportminisztere: Az UEFA döntése a szerb szövetség szempontjából ellentmondásos és igazságtalan, függetlenül attól, hogy mit tartalmaz a hivatalos indoklás. Nem logikus, hogy egy csapat megnyeri a találkozót, de nem kapja meg érte a pontokat. Az is kérdés, mi az értelme a hivatalos eredménynek, ha pont nem jár érte. Biztos vagyok benne, hogy az FSS óvást nyújt majd be, s én ezt támogatom.