2024. május 2., csütörtök

Még nincs itt a szelektív hulladékgyűjtés ideje

A polgárok hanyagsága miatt távolították el a szelektív hulladékgyűjtő kukákat a városból

Néhány nappal ezelőtt a város legtöbb pontjáról eltűntek a szelektív hulladékgyűjtő kukák. Az emberek nagy része hiányolja ezeket – ki azért, mert valóban lelkiismeretesen szétválogatta otthon a szemetét és azt rendeltetésszerűen használta, ki pedig azért, mert most nem tudja az otthon feleslegessé vált hulladékát hová dobni.

A szelektív hulladékgyűjtő ládákat ugyanis a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat illetékesei szedték össze és szállították el a központjukba, mert mint azt az illetékestől megtudtuk, nem volt értelme kinn hagyni őket.

– Annak idején a Regionális Hulladéktároló Kft.-vel közösen azért helyeztük ki ezeket a szelektív gyűjtésre szolgáló kukákat, illetve rácsos tárolókat, hogy azokba válogatva lehessen helyezni a papírt és a pillepalackokat. Eleinte nem is volt gond, legfeljebb azzal, hogy az emberek összekeverték melyikbe mit dobnak, de legalább csak újrahasznosítható hulladék került a kukákba. Sajnos azonban az emberek nem tartották be az előírásokat, s a kukákat hiába ürítettük és hívtuk fel a figyelmet a rendeltetésszerű használatra, egyáltalán nem törődtek a szabályokkal. Sajnos ezekbe a kukákba a polgárok döglött kutyát, macskát, nyulat, csirkét is dobtak, s ha abban már nem volt több hely, zsákokban a kukák mellé helyezték az építési törmeléket, és még sorolhatnám mi mindent. Tulajdonképpen illegális szeméttelep alakult ki egyes helyeken, s éppen ezért nagyobb gondot okozott a lehetőség, mint amennyit segített volna. Úgy látszik, még nem nőttünk fel ehhez, hogy lelkiismeretesen, a környezetvédelmet figyelembe véve éljük a mindennapjainkat – magyarázta Klinócki Nándor, a Köztisztasági Közvállalat illetékese.

A polgárok között természetesen vannak olyanok, akik a szabályok szerint használták a kukákat és nekik most hiányzik a lehetőség. Egyelőre azonban nem tudni, hogy visszahelyezik-e és mikor a szemeteseket.

Az illetékestől azt is megtudtuk, hogy a tömbházaknál, udvarokban található szemetesek még használatban vannak, mert az ott élő polgárok többsége rendeltetésszerűen válogatja a szemetet.

– Gondjaink vannak egyébként úgy általában véve a szemétszállítással is. Sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal sem, hogy mi számít háztartási szemétnek. Többször előfordul, hogy a polgárok a kinti illemhelyet kitisztítják, annak tartalmát zsákba teszik. A szemeteseink persze nem ellenőrzik le, hogy mi van a zsákokban. Nem részletezném, hogy mi történik, amikor azt a kocsi bedarálja. De mondhatnék még példát, s természetesen az emberek minket okolnak, ha valamit nem szállítunk el, amit ők természetesnek tartanak. Nagyon nagy szükség lenne az oktatásra, a tudatos szemétkezelés fontosságának hangsúlyozására – mondta Klinócki Nándor.

A Regionális Hulladéktároló Kft. és a közvállalat is az általános megszorítások miatt reklámra, edukációra minimális összeget tudott elkülöníteni. Ezért is lenne fontos, hogy a polgárok tájékozódjanak és ők maguk is hozzájáruljanak a város rendezettségéhez az által, hogy a saját házuk táján rendet tartanak, s az ott termelődő hulladéktól pedig nem megszabadulni próbálnak mindenáron, hanem arról is tudatosan gondoskodjanak.