2024. május 4., szombat

A türelem és takarékosság másfél éve

Kezdetét vette a szerb parlamentben a költségvetés módosításának vitája

Nem mondanak igazat azok, akik szerint Szerbiában nincs makrogazdasági egyensúly, csaknem 11 milliárd eurót tesznek ki az ország devizatartalékai, miközben csökkenő tendenciát mutat az infláció és a munkanélküliség is – közölte Aleksandar Vučić kormányfő a köztársasági parlamentben pénteken, a költségvetés módosításáról szóló vita során.

A módosítás értelmében 225 milliárd dinárra növekszik az idén a költségvetési hiány, a kiadások a tervezett 1113 milliárd dinár helyett 1122 milliárd dinárt tesznek majd ki. Vučić arról beszélt, hogy a takarékossági intézkedések meghatározása során semmit sem titkolt el a kormány a polgárok elől, amire különösen büszke. Mint mondta, a nemzetközi színtérről mindenhonnan pozitívan értékelték ezeket a lépéseket, így arra számít, hogy a polgárok is elismerik azok fontosságát. Ha nem került volna sor ezeknek az intézkedéseknek a foganatosítására, Szerbia már 2016 végére, de legkésőbb 2017 elejére csődbe jutott volna – állapította meg a miniszterelnök. Szerinte az előző hatalom bűntettet követett el az ország ellen, amikor növelte a közszféra béreit és a nyugdíjakat, s bemutatta a képviselőknek azt a grafikont, melynek görbéje a költségvetés ezen kiadásokra fordított részének nagyságát ábrázolja. Az idén, mint mondta, ez a görbe már nem emelkedett tovább, mert a hatalom felelősségteljesen viszonyul az állam pénzügyeihez és a polgárok jövőjéhez. Két éven belül megítélhetik a polgárok, hogy helyesen cselekedtünk-e – közölte Vučić. Szándékosnak nevezte annak az igazságnak az elhallgatását, mely szerint a nyugdíjasok 61 százalékát és a foglalkoztatottak 50 százalékát nem is érintik az új megszorítások.

AZ IDÉN VISSZAESÉS, JÖVŐRE FELEMELKEDÉS

A kormányfő a polgárokat másfél évnyi türelemre és takarékosságra szólította fel, mert más útja nincs a múltban elkövetett hibák korrigálásának. Ennek köszönhetően Vučić szerint 2016-ban már a legnagyobb gazdasági növekedésre számíthat az ország Európában. Kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök is gratulált neki a foganatosított bátor lépésekhez, de azt is megkérdezte tőle, túl fogja-e élni a politikai csatározásokat. Ugyanígy gratulált Vlagyimir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kancellár is – számolt be a kormányfő. A másfél évnyi türelemre, tette hozzá, azért van szükségünk, hogy csökkentsük a különbséget a kiadásaink és a megkeresett pénz nagysága között, csökkentsük a közadósságot, javítsuk a gazdasági mutatókat. Megemlítette, hogy az árvíz miatt az idén a bruttó hazai termék kisebb, 0,3 vagy 0,4 százalékos visszaesésével kell számolnunk. Negatívak lesznek az áramfejlesztés és szénkitermelés adatai is. Vučić jövőre 1,15 százalékos növekedésre számít. Azt mondta, Szerbia fontosabb minden politikai pártnál, s nem biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt a következő választások után is hatalmi párt marad, abban azonban igen, hogy Szerbia fejlődőképes és normális állammá alakul időközben.

NEM ELENGEDHETETLEN A KONSZENZUS

Mint mondta, a jelenlegi vezetőség nem védi a mágnásokat, ahogyan azt a korábbiak tették, s több konkrét példával szolgált arra vonatkozóan, hogyan fizettette meg az állam az adót jelentős hazai üzletemberektől és vállalataiktól. Arra is kitért, hogy a jelenlegi kormány mandátuma végéig százezerrel fogják csökkenteni a közszférában foglalkoztatottak számát. Mint pontosította, elsősorban a párthovatartozás alapján foglalkoztatott és a feleslegesnek számító munkaerőre vonatkozik majd a leépítés.

Aleksandar Vučić véleményének adott hangot: a nagy változásokhoz jó lenne, ha konszenzust sikerülne teremteni az országban, a konszenzus azonban nem feltétlenül szükséges, s anélkül is végre lehet hajtani a reformokat. A konszenzust nehezen elérhető elképzelésnek nevezte egy olyan társadalomban, ahol a legtöbben azt szeretnék, ha minden maradna a régiben, s ma azok tiltakozásait támogatják, akiket nemrég még támadtak.

A miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy legalább tízezer Fiat gépkocsi Oroszországba szállítását sikerül majd elérnie a kormánynak a kvóták meghatározása során.

SZOCIÁLIS FELZÁRKÓZTATÁS

A költségvetés módosításával Szerbia a reformok útjára lépett, az idén tehát nem kizárólag a büdzsé megvalósítását szolgálja e javaslat – húzta alá Dušan Vujović pénzügyminiszter. Szerbiát nem fenyegeti csőd, tette hozzá. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a módosítás a kiadások folyamatos csökkenéséhez vezet majd. A konkrét adatokról szólva kifejtette, hogy a költségvetés bevétele 33 milliárd dinárral tesz ki kevesebbet a tervezettnél, a kiadások azonban 16 milliárddal nagyobbak.

Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter közölte, hogy Szerbiában 147 ezer szociális segélyt használó munkaképes személy létezik, a szociális juttatásokra az ország havonta 1,117 milliárd dinárt fordít. A kormány azon rendeletével kapcsolatban, mely a munkaképes személyeket a szociális segély ledolgozására kötelezi, Vulin azt mondta, az európai országok többségében létezik hasonló előírás. Ezt szociális felzárkóztatásnak nevezik, közölte, melynek értelmében a segélyben részesülőket az állam nem teszi félre, nem azt üzeni a számukra, hogy nem akar tudomást venni róluk. Ehelyett ezeket az embereket bekapcsolja a mindennapi életbe, akik munkájukkal hozzájárulnak a társadalom építéséhez – értékelte Vulin.