2024. május 8., szerda
TENISZ

Ana lemaradt az elődöntőről

Ana Ivanović nagy becsvággyal küzdött tegnap a szingapúri női mestertorna utolsó meccsén, de a kiváló formában levő román Simona Halep ellen nem tudta kiharcolni a továbbjutáshoz szükséges kétjátszmás győzelmet. A vörös csoportból így Halep és Serena Williams került az elődöntőbe, a fehér csoportból pedig Caroline Wozniacki három győzelemmel, a lengyel Agnieszka Radwanska pedig a Marija Sarapova ellen tegnap nyert egy játszmának köszönhetően folytathatja a csatározást. A mai elődöntőben tehát Wozniacki–S. Williams és Halep–A. Radwanska a párosítás.

A vörös csoport végső sorrendje: 1. Halep 4 (5:2), 2. S. Williams 4 (4:2), 3. Ivanović 4 (4:3), 4. Bouchard 0 (0:6). A fehér csoport végső sorrendje: 1. Wozniacki 6 (6:1), 2. A. Radwanska 2 (3:4), 3. Sarapova 2 (3:5), 4. Kvitová 2 (2:4).

Az Ana Ivanović számára kulcsfontosságú meccset a román ellenfele kezdte jobban, és két break révén 4:1-re vezetett. Ana ekkor kapcsolt rá, ő is eredményes lett ellenfele adogatásán, és 6:5-nél már vezetett is. Ezt a játszmát rövidítésben nyerte, majd a másodikban ismét 4:1-es hátrányba került. 4:3-ra még szépített, de az új break azt is jelentette, hogy már kiesett a tornáról. A harmadik játszmában már Halep sem erőltette a játékot, és a 3:3-as állás után Ivanović legalább győzelemmel búcsúzott a számára sikeres idénytől. A tegnapi győzelemmel Ana feljött a ranglista 5. helyére, de A. Radwanska és Wozniacki még megelőzhetik, amihez mindkettőjüknek az elődöntőben kell nyerni.

A fehér csoportban is izgalmas volt a zárónap. Sarapovának 2:0-s siker kellett, és közel is járt hozzá, hisz 7:5, 5:1-re vezetett Radwanska ellen. A lengyel azonban három meccslabdát hárított, és bravúrosan megnyerte a második játszmát, amivel Sarapova kiesett. Agnieszkának ekkor Caroline Wozniacki kétjátszmás győzelme kellett Petra Kvitová ellen. A lengyel anyanyelvű Caroline segített is honfitársnőjének, így együtt jutottak tovább.

Miután Bázelban nagy meglepetésre legyőzte a lett Ernests Gulbist, a 17 éves horvát Borna Ćorić a 2. fordulóban is remekelt. A kivételesen tehetséges játékos nyert Andrej Golubev ellen is, így bejutott a negyeddöntőbe, amelyben az este a volt világelső spanyol Rafael Nadal volt az ellenfele. Ćorić a bázeli pontokkal feltört a ranglista 115. helyére, s csak idő kérdése, mikor látjuk már a 100. helyen belül. Nadallal kapcsolatos hír, hogy a spanyol személyes okokra hivatkozva lemondta a szereplést a hétfőn kezdődő párizsi férfitenisztornán. A volt világelső, 14-szeres Grand Slam-győztes spanyol játékos a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy vakbélgyulladása miatt kihagyhatja a szezon végét. A párizsi főtáblán honfitársa, Pablo Andujar lép a helyére. A világranglista-nyolcadik horvát Marin Čilić, valamint a lett Ernests Gulbis szintén visszalépett a viadaltól sérülés miatt.

Ami a kis tornákat illeti, tegnap Sarm es-Sejkben a negyeddöntőben kiesett Nikola Milojević. Peđa Krstin a török Antalyában két meccset nyert az előző napi rossz időjárási viszonyok miatt, és elődöntős lett, a következő ellenfele pedig kevésbé ismert horvát vagy orosz teniszező lesz. Elődöntős lett Kréta szigetén Jani Réka Luca. A magyar játékos legyőzte a cseh Muchovát, a négy között pedig a 21 éves és a ranglistán 513. helyezett bolgár Julia Sztamatovával játszik. Babos Tímea a franciaországi Poitiers-ben, Jovana Jakšić pedig a kanadai Saguenayban az este találkozott a fehérorosz Aljakszandra Szasznoviccsal, illetve az amerikai Caitlin Whoriskey-vel.

SZINGAPÚR. – A női mestertorna 3. fordulójában: Woznacki–Kvitová 6:2, 6:3, Sarapova–A. Radwanska 7:5, 6:7, 6:2, Ivanović–Halep 7:6, 3:6, 6:3.

BÁZEL. – A férfitorna 2. fordulójában: Ćorić–Golubev 6:4, 6:4, Federer–Isztomin 3:6, 6:3, 6:5, Raonić–Young 6:4, 6:7, 7:6, Dimitrov–Pospisil 6:2, 6:2, Karlović–De Schepper 6:7, 6:4, 6:3, Becker–Kukuskin 6:7, 7:6, 4:0 – feladás.

VALENCIA. – A férfitorna 2. fordulójában: Chardy–Dolgopolov 3:6, 7:6, 7:5, Bellucci–Bautista – küzdelem nélkül, Ferrer–Verdasco 6:3, 6:2, Murray–Fognini 6:2, 6:4, Anderson–Kližan – küzdelem nélkül, negyeddöntő: Murray–Andersen 6:7, 6:4, 6:4.

ANTALYA. – A futures 2. fordulójában: Krstin–Luetjen 6:3, 6:2, negyeddöntő: Krstin–Maden 6:4, 6:3.

SARM ES-SEJK. – A futures negyeddöntőjében: Gadomski–Milojević 6:3, 7:5.

HERAKLION. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jani–Muchová 6:3, 6:4.