2024. május 1., szerda

Bypass a topolyai távfűtésben

Topolyán jelenleg nem működik a távfűtési rendszer, mert a szabadkai szolgáltatónak nem fizetődik ki a rendszer üzemeltetése

A topolyai önkormányzat október 8-ai keltezéssel értesítést adott közre, amelyben a többi között az áll, hogy az előttünk álló 2014–2015-ös évi fűtési idényben a hőenergia szolgáltatását a szabadkai Távfűtő Művek végzi. A távfűtő-rendszerről ideiglenesen lecsatlakozott valamennyi felhasználó részére lehetővé válik az újbóli csatlakozás. A rendszerhez való csatlakozás szándéknyilatkozati határideje 2014. november 1-je.

Az illetékes Topolya községi munkatestület nevében Predrag Petrovićot,Topolya alpolgármesterét kérdeztük, hogy miért nincs fűtés Topolyán a fűtési idény megkezdése után. Predrag Petrović kifejtette: 2014 májusában a szabadkai Távfűtő Művek átiratban értesítette az önkormányzatot, hogy megszüntetik az együttműködést a topolyai felhasználókkal, mivel anyagi hasznuk nem származik belőle. Hivatalos levelüket augusztus elsején vezették be az iktatókönyvbe, augusztus 15-étől pedig a topolyai önkormányzat – amely ugyan nem rendelkezik a topolyai távfűtés hálózati rendszerének sem tulajdonosi jogaival, sem felügyeletével, működtetésével nem megbízott, normatív – szakmai segítségnyújtást biztosít a célból, hogy lehetségessé váljanak a feltételek egy olyan távfűtési rendszer működtetésére Topolyán, amely funkcionális és gazdasági szempontból is fenntartható. A topolyai község támogatása abban is megnyilvánul, hogy kapacitásaiból lokális szinten biztosítja azt a munkaerőt, azokat a felhatalmazott személyeket, kommunális felügyelőket, akik a közeljövőben ellenőriznek majd minden felhasználót, különös figyelemmel a távfűtési rendszerről ideiglenesen lecsatlakozott felhasználókra.

– Szabadka város illetékeseivel együttműködve azon dolgoztunk, hogy meggyőzzük a szabadkai távfűtő vállalatot, az idei fűtési idényben még működjön együtt velünk. A vállalat gesztusa csupán egy bypass-műtéttel ér fel, tartós megoldásban kell gondolkodnunk, pl. topolyai távfűtési vállalat alapításában. Van egy vízióm, amely egyelőre csak elgondolás szintjén él: ki kell építeni egy ezernél is több felhasználóval rendelkező rendszert, akár pl. a Csáki Lajos iskola bevonásával, létesíteni egy városi üzemet, amely nemcsak hőt, hanem áramot is tudna termelni. Célunk tehát, hogy a jövőben minél hatékonyabb rendszert hozzunk létre, minél több felhasználó rácsatlakoztatásával, ennek eredményeképpen pedig a távfűtés díja is alacsonyabb lenne. A távfűtés díját most úgy határozzuk meg, hogy az az összes költséget fedje, továbbá a szabadkai távfűtési vállalat ötszázalékos haszonnal számolhasson. Két, topolyai lokáción található, pakurával fűtött fűtőházunkat a szabadkai illetékes működteti majd. Harminchárom tonna pakuratartalékkal rendelkezünk jelenleg, fűtőházaink néhány éve nagyjavításon estek át, így felülbírálásukat követően várhatóan esetleg csak kisebb javításokkal kell számolnunk.

Bár a topolyai hálózati rendszert is működtető pakura olcsóbb fűtőanyag, mint a gáz, Topolyán mégis magasabb távfűtési díjakkal kell számolnunk, mint a környező községekben. Ennek oka a kis számú felhasználó és a rendszerbeli hibák. A rendszer ellenőrzését, a felhasználóknál történő műszaki ellenőrzéseket rövid idő alatt meg lehet ejteni, a visszacsatlakozást érintő jogi aspektusokat kell ezt megelőzően vizsgálat alá venni. A távfűtési rendszerről lecsatlakozott valamennyi felhasználó részére a visszacsatlakoztatás díjmentes lesz. Amit az érintetetteknek önköltségből kell megoldaniuk, az a megfelelő szelepek biztosítása. A felsoroltak mellett szükséges még egy megfelelő engedéllyel rendelkező szubjektum lépése, amely a távfűtési rendszert beindíthatja. A szabadkai Távfűtő Műveknek van erre engedélye. Bízom abban, hogy ez a folyamat november 1-jéig lezajlik, és a fűtés akkor beindulhat. Mindenesetre a reális veszély, hogy egyáltalán nem lesz távfűtés, még nem hárult el – fogalmazott az alpolgármester.

Kérdésünkre, hogy jelenleg Topolyán hány felhasználó tartozik a távfűtési hálózati rendszerhez, Petrović csak hozzávetőleges számadatot tudott mondani. Megítélése szerint mintegy négyszáz lakás, amelyből jelenleg hatvan-hatvanöt százalék van rácsatlakoztatva a hálózatra. A felhasználókat három kategóriába sorolta: az elsőbe azok tartoznak, akik a szabadkai távfűtő vállalatnak a 2013–2014-es idény végéig fizették a fűtés díját, a másodikba azok, akik egykoron használták a rendszer, de jelenleg már le vannak arról kapcsolva, de 2013. november 29-éig még fizették a fűtés kapcsán szabott áthaladási díjat. A harmadik kategóriába sorolandó felhasználók hivatalosan ugyan le vannak kapcsolva a rendszerről, de illegálisan, csalással élve, mégis használták azt. Fizetni azonban nem fizettek érte. A tavalyi novemberi dátumot követően még áthaladási díjat sem. Ezen utóbbi felhasználók, az önkormányzati tisztségviselő szerint, veszélyeztették a rendszer működését.

Az önkormányzat értesítésében az áll, hogy a rendszerről ideiglenesen lecsatlakozott fogyasztók hőenergia-szolgáltatási díja, a közös szerelvények áthaladása miatt, az alapdíj 25%-át teszi majd ki.

– Szakmai felméréseket követően, a környező községek példájából kiindulva, amelyekben az alapdíj 20 és 30 százaléka között mozog az áthaladási díj értéke, a topolyai felhasználók esetében 25 százalék mellett született határozat, amely díjszabás átlagosnak mondható – mondta az alpolgármester.

A műszaki feltételek hiánya miatt jelenleg nincs lehetőség a távfűtési rendszerről való lecsatlakoztatásra, olvasható az önkormányzat által 2014 októberében kiadott értesítésben. A Topolya községi megbízott nem tudott beszámolni azokról a technikai okokról, amelyek miatt a lekapcsolódás jelenleg nem lehetséges, de elmondta, hogy azon lakások, ahol a hőenergia szolgáltatása műszaki okokból nem lehetséges, milyen különleges elbírálásban részesülnek.

– Azon lakásokban, ahol műszaki okok miatt nem haladhat át a távfűtéshez szükséges meleg víz, pl. a legfelső emeleteken lévő lakásokban, ahol a csövek vastagsága miatt nem tud feljutni a víz, külön ellenőrzés alá veszik a felügyelők a hálózati rendszert. Ha a kontroll alatt kiderül, hogy rácsatolhatóak a távfűtési rendszerre, akkor a visszacsatlakoztatásuk megtörténik majd. Ha a műszaki okok miatt ez nem lehetséges, ezeknek a felhasználóknak a jövőben sem kell a szerelvények áthaladása miatt megszabott díjat sem fizetniük – nyilatkozta Predrag Petrovićtopolyai alpolgármester.