2024. május 6., hétfő

A határ menti környezetvédelemről

A Putevi Srbije közvállalat tegnap Zomborban prezentálta a határ menti övezetekben mért levegő- és zajszennyezettség kiértékelését célzó projektumot. A közvállalat a magyarországi KTI Institute for Transport Sciences Non-profit Ltd intézettel karöltve, az Európai Unió IPA-alapjainak támogatásával viszi véghez a projektumot.

A mérést összesen 280 kilométer hosszúságban végezték az állami utak mentén Szerbia és Magyarország, Szerbia és Horvátország, Szerbia és Románia határsávjaiban, illetve a Zombor–Szabadka–Törökkanizsa–Oroszlámos útszakaszon.

A projektum egyik célja azon területek beazonosítása és az érintett lakosság számának megállapítása, ahol a zaj és a légszennyezettség meghaladja az uniós előírásokat. A következő cél olyan tervek kidolgozása, amelyek megvalósításával csökkenthető a környezetszennyezés foka, és ezáltal emelhető a veszélyeztetett lakosság életminősége.

– A Putevi Srbije közvállalat első alkalommal vesz részt ilyen jellegű nemzetközi projektumban, és áprilistól, ahogy belevágtunk, tapasztaljuk magyarországi partnereink segítőkészségét, aminek köszönhetően nem csupán tapasztalatokat szerzünk, hanem közvetlenül is fölkészülünk az unión belüli, vonatkozó szabályozások kielégítésére – mondta Biljana Vuksanović, a közvállalat stratégiai, tervezési és fejlesztési szektorának végrehajtó igazgatója.

Kende Gábor, a magyar Közlekedéstudományi Intézet tanácsadó partnerének képviseletében elmondta, hogy a jelenlegi projektumnak két fontos eleme van.

– Magyarország és a környező uniós országok eddigi tapasztalata, hogy minden infrastrukturális beruházást nagyon komoly és szigorú környezeti hatástanulmányok előznek meg. Ahol ezeket a vizsgálatokat előre elvégzik, sokkal gyorsabban juthatnak támogatáshoz, és valósíthatják meg a beruházást. A projektum másik előnye a tanulás, az edukáció: szerbiai partnereink, nemcsak a Putevi Srbije, hanem éppen Zombor Város önkormányzata megkapja tőlünk a fölkészítést a hasonló projektumokban történő eljáráshoz – hallottuk Kende Gábortól.

A mérések szeptemberben kezdődtek, és immár számos adatot sikerült begyűjteni. A zajártalom és a légszennyezés kiértékelésével az év végéig készülnek el. A tegnapi prezentáció résztvevői megtekintették a béregi mérőállomást, ahol a szakemberek elmagyarázták az adatgyűjtés folyamatát.