2024. május 4., szombat

Budapesten a gyermekfilharmonikusok

Tartományunk területén nemrég alakult meg a Tisza Menti Gyermekfilharmonikus Zenekar, amely legutóbb Budapesten vendégszerepelt.

Csányi Zoltán zenetanár, a filharmonikusok vezetője lapunknak elmondta, hogy zenepedagógusi pályafutása során nemegyszer tapasztalta, hogy térségünkben nem igazán működnek gyermekzenekarok, ahol a legkisebbek együtt sajátítanák el a zene alapjait, s együtt muzsikálhatnának, pedig ezt az élményt mindenképpen meg kell adni nekik. Csányi Zoltán, aki egy Tóthfaluban működő, magánkézben lévő zeneiskolában, illetve a környező településeken tanít, a saját tanítványai közül verbuválta a filharmónia tagjait egy Törökbecsén megrendezett nyári tábor keretében. Lényegében a zenekar is itt mutatkozott be először a nyilvánosság előtt. A gyermekek számára az együtt zenélés egyben kiváló kikapcsolódás is.

A kis filharmonikusok repertoárja igencsak változatos, beszélgetőtársunk ennek kapcsán kiemelte, hogy olyan szerzeményeket igyekszik beemelni a programjukba, amelyek a gyermekeknek is tetszenek.

A Tisza Menti Gyermekfilharmonikus Zenekar legközelebb Szegeden mutatkozik be a közönség előtt, majd Hódegyházán és Kispiacon lépnek föl. Körbe szeretnék járni mindazokat a falvakat és településeket is, ahonnan a zenekar tagjai származnak. A budapesti fellépésen a zenekarnak 50 tagja lépett föl.

A filharmonikusok köré a jövőben egy kórust is szándékoznak szervezni.