2024. április 30., kedd

Európa, helyi szinten

A szerb társadalom Európaizálása: Mit tehetek városomért az EU-integráció során címmel rendeztek tanácskozást szerdán a zombori megyeházán.

A köztársasági képviselőház és a helyi önkormányzatok együttműködésének fejlesztésére irányuló projektumot a Konrad Adenauer Alapítvány támogatta. A tanácskozás témái az európai értékek, illetve a határon átívelő kapcsolatok támogatásának következő szakaszában fellelhető lehetőségek voltak.

Siniša Todorović városi tanácsos a város infrastruktúrájának állapotáról, szükségleteiről és fejlesztési céljairól tartott előadást. Mihajlo Udovički, a belgrádi Nemzetközi Együttműködési Egyesület képviseletében a 2014–2020-as IPA-programok kapcsán a helyi és a határon átívelő kezdeményezések fontosságáról beszélt. Dušica Stojković, a szerb parlament európai integrációs bizottságának tagja kiemelte, hogy nem ülhetünk ölbe tett kézzel, amíg a csatlakozásra várunk, a kormánynak, a képviselőháznak, a helyi önkormányzatoknak időközben föl kell készülniük.

– A tanácskozást megelőzően tájékozódtam a zombori önkormányzat tevékenységéről, és meggyőződésem, hogy a város az eddigi határon átívelő projektumai, jövőbeli tervei, az elszántság és a kapacitások révén fölkészült az integrációs folyamat megkezdésére. Emlékeztetni szeretnék, hogy az IPA-programok évi szinten 200 millió eurós támogatásra nyújtanak lehetőséget Szerbia számára, ezen eszközök lehívását csak felkészült, tapasztalt emberek segíthetik, mind az önkormányzatokban, mind a civil szektorban, ezért kívánjuk szorosabbra fogni a parlament és a helyi önkormányzatok kapcsolatát, nemcsak a képzés terén, hanem a szükségletek fölmérésében és az összehangolt tervezésben, megvalósításban egyaránt – mondta Stojković.

Tamara Savović, Zombor Város képviselő-testülete nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnök asszonya kiemelte, hogy a polgárok zöme tájékozatlan afelől, hogy mit is hoz az uniós csatlakozás, illetve hogyan lehet élni a csatlakozás előtt is nyitott uniós lehetőségekkel.

Az összejövetelen mások mellett fölszólalt Aleksandra Popović projektkoordinátor és Saša Todorović polgármester.