2024. május 6., hétfő

Jó feltételek a sikeres oktatómunkához

70 millió dinár a középiskolák és diákotthonok felszerelésére

Pénteken Újvidéken a vajdasági középiskolák és diákotthonok igazgatóinak Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár ismertetőt tartott a középiskolák és diákotthonok felszerelésére kiírt pályázatok feltételeiről.
A november 7-én záruló pályázatnak köszönhetően javulni fognak az oktatás, illetve az ott-tartózkodás feltételei a 131 vajdasági középiskola és diákotthon több mint 66 ezer tanulója számára.

– A tartományi titkárság pályázási lehetőséget biztosít. Néhány év után most az elmúlt hónapokban a pótköltségvetés elfogadásakor sikerült összesen 70 millió dinárt elkülöníteni iskolai felszerelések beszerzésére. Ez a kezdet, hiszen a jövő évi költségvetés elfogadása hamarosan aktuális lesz. Ez ügyben jó induló pozícióval rendelkezünk, mivel a jelenlegi költségvetésben már előirányoztak összegeket az említett beruházásokra és a következő költségvetésből nagyobb eszközöket igyekszünk kiharcolni az oktatásügy számára. Ahhoz, hogy sikeres oktató-nevelő munka folyjon egy intézményben, szükségesek a megfelelő felszerelés és a megfelelő körülmények, amelyek biztosítják a diákok és pedagógusok számára a gördülékeny, zökkenőmentes munkát. Ezen a területen a titkárság igyekszik a közeljövőben minél több eredményt felmutatni – mondta Nyilas.
A pénzeszközökkel kapcsolatban a tartományi titkár elmondta, hogy a 70 millió dinár nagyobb része, 50 millió a középiskolák felszerelésére lesz költve, 20 millió pedig a diákotthonok felszerelésére.
– Szem előtt tartottuk azt, hogy mindössze szűk két hónapunk van arra, hogy a megfelelő pályázati eljárások lezáruljanak. Bizonyos esetekben közbeszerzési eljárásokra is szükség van, ha a felszerelés értéke meghaladja a 400 ezer dinárt. A következő két hónapban be lehet szerezni az iskolai felszerelést. Az előirányzott pénzeszközökkel december 31-éig kell elszámolni az intézményeknek – ismertette Nyilas.

Kormányos Róbert, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója elmondta, hogy az idei tanévben a tartományi titkárság támogatásával kisebb beruházások történtek az iskolában.
– A konyhai eszközök cseréje, valamint az adminisztrációs felszerelés cseréje zajlik jelenleg is. Ez elmúlt tíz év alatt akkora változások történtek, hogy az elöregedett gépeink nem tudják ellátni a feladatokat. A kollégiumunkban nincs diákklub, s ezt a hiányt igyekszünk pótolni a jövőben. Emellett laptopokat szeretnénk beszerezni a képzőművészeti és informatikai oktatás céljából – nyilatkozta Kormányos.

– Iskolánk nagyon régóta várja az anyagi támogatást, öt éve nem is láttunk hasonló kezdeményezést. Ha sikerül kétmillió dinár értékben felszerelést beszerezni, akkor az nagyon sokat jelentene az iskolának. Kétmillió dinár a tanintézményünk költségvetésének az egyötödét teszi ki, ezért ekkora összeg nagyon nagy fejlődést tenne lehetővé a számunkra. Régóta szeretnénk létrehozni egy iskolaszövetkezeti tantermet, reméljük, most sikerül megkapni a támogatást a tanterem felszerelésére – mondta dr. Sarnyai Zoltán, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont igazgatója.