2024. május 5., vasárnap
Az újvidéki Magyar Tanszéken

A középiskolai magyartanárok szakmai továbbképzése

Regényértelmezés és kompetenciafejlesztés a korszerű iskolában

Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék november 8-án akkreditált szakmai továbbképzést szervez a középiskolai magyartanárok részére Regényértelmezés és kompetenciafejlesztés a korszerű iskolában címmel. Az új akkreditációs szabályok értelmében a szemináriumot 30 résztvevő számára szervezik meg, emiatt az idén csak a középiskolai, jövőre pedig két alkalommal az általános iskolai magyartanárokat, továbbá az anyanyelvápolást és a magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel nevű tárgyakat oktató pedagógusokat várják.

A program célja a tanári és tanulói kompetenciafejlesztés kérdéseinek, valamint a háziolvasmány-feldolgozás korszerű stratégiáinak és módszereinek, a regényinterpretáció intermediális és interdiszciplináris aspektusainak körbejárása, a kortárs regényirodalom befogadásának elősegítése.

A feldolgozandó témák segítik a tanár munkáját a középiskolák minden fokozatán és minden típusában: támpontokat adnak a szövegek olvasásához, értelmezéséhez, a nagy korstílusok (reneszánsz és barokk) tanításához…

A továbbképzés programja:

Rajsli Ilona: Régi szövegek olvasása, elemzése;

Utasi Csilla: A nagy korstílusok tanítása a középiskolában (Reneszánsz és barokk);

Faragó Kornélia: Az Andrić-regény összevető szemlélete;

Bence Erika: Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regényének értelmezése;

Harkai Vass Éva: Kosztolányi a palimpszesztikus újraírások és a legújabb irodalomtörténeti kutatások kontextusában;

Németh Ferenc: A vajdasági magyar irodalom első regénye;

Hózsa Éva és Horváth Futó Hargita: A Tanítástaktika című tanári kézikönyv bemutatása; sikeres vizsgaórák prezentációja; aktuális oktatási kérdések megvitatása.