2024. május 6., hétfő

Élve vagy halva

Az idei Desiré Central Station fesztivál november 29-étől december 5-éig tart – Jegyek csütörtöktől foglalhatók a Kosztolányi Dezső Színházban

Hatodszor kerül megrendezésre Szabadkán a Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivál. A rendezvény idén a Dead or Alive azaz Élve vagy halva alcímet viseli, amely jelenünk művelődési életének helyzetére is utalhat. A műsort Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház, egyben a fesztivál igazgatója ismertette:

– Az idei Desiré egy hétig tart, az előadások a már ismert helyszíneken zajlanak. A fesztiválon tizenhárom előadást láthat a közönség. November 29-én, 19 órától a Jadran színpadon a párizsi Le Monfort Théâtre Akrobaták című produkcióját lehet megtekinteni, amely során a cirkusz és színház ötvözetével ismerkedhetnek meg a nézők. A Képzőművészeti Találkozóban 20.30-tól a budapesti Maladype Színház, együttműködve a ljubljanai Mini teater és a zágrábi Novo kazalište színházakkal adja elő Bernard-Marie Koltès: Roberto Zucco című előadásukat Ivica Buljan rendezésében. A Kosztolányi Dezső Színházban 22.30-tól a budapesti Hodworks Pirkad című mozgásszínházi előadást láthatjuk, Hód Adrienn koreográfussal. November 30-án 18 órától, a Jadran színpadon megismételjük az Akrobaták produkciót, a Kosztolányi Dezső Színházban 19.30-tól szintén a Hodworks lép fel ezúttal A halandóság feltételeivel, a Képzőművészeti Találkozóban pedig ismét a Maladype Színház, Bertold Brecht: Molière Don Juanja című előadásukkal, Zsótér Sándor rendezésében. December elsején a Kosztolányi Dezső Színházban 17-től és 20.30-tól a Forte Társulat, együttműködve a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel adja elő Arany János Toldiját. Horváth Csaba rendező és koreográfus által sajátos feldolgozásban láthatjuk a magyar irodalom eme remekét. A Jadran színpadon 19 órától a rijekai HKD teatar Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztivál Aleksandra Zec előadása lesz, amelynek szerzője és rendezője Oliver Frljić. Ez az előadás nyerte el idén a BITEF fesztivál nagydíját. December másodikán a Jadran színpadon 19 órától a Szkéné Színház és a Vádli Alkalmi Színházi Társulás Paul Foster: I. Erzsébet című előadását láthatják az érdeklődők Szikszai Rémusz rendezésében. A Kosztolányi Dezső Színházban 21.30-tól a Szkéné Színház és a budapesti Forte Társulat Agota Kristóf: A nagy füzet előadására kerül sor. Rendező és koreográfus Horváth Csaba. A Kosztolányi Dezső Színházban 19 órától a Narodni teatar Bitola mutatja be a Hamletgép című előadást, Heiner Müller drámája alapján (rendező: Urbán András). December 4-én a Jadran színpadon 19 órától Pintér Béla és társulata lép fel a Titkaink című előadással, míg a Kosztolányi Dezső Színházban 21 órától a brüsszeli Compagnie Thor a Koktélok – kortárs kabaréval. December ötödikén a Jadran színpadon 19 órától a zágrábi Montažstroj Hol a forradalom, barmok? című Borut Šeparović rendezésében készült előadás zárja a fesztivált – hallottuk Urbán Andrástól.

A rendezvény folyamán a Képzőművészeti Találkozóban sor kerül a Desiré Akadémiára is, amely során beszélgetések és prezentációk zajlanak.

Az előadásokra jegyek csütörtöktől válthatók a Kosztolányi Dezső Színház jegypénztárán, a hónap közepétől pedig a Jadran színpadnál is. A jegyek ára 350 dinár, míg a diák- és nyugdíjasjegyeké 250. Az összes előadásra szóló bérlet, katalógussal, jelképes ajándékokkal 3250 dinárba került. Jegyeket a jegy@kosztolanyi.org és a ticket@desirefestival.eu elektromos levélcímeken, valamint Gazsó Orsolyánál a 0 655 433 203-as telefonszámon lehet foglalni.

A Kosztolányi Dezső Színház alapítói Szabadka város és a Magyar Nemzeti Tanács. Szabadka város a színház fenntartója, így a fesztiválé is. Urbán András az idei költségvetésről is beszámolt:

– A város idén hárommillió dinárral támogatja a fesztivált, amely ez évtől visszakerült a városi költségvetésbe, úgyhogy nem kell pályázni. A Desiré fő támogatója, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. három és félmillió dinárral segíti a fesztivált, Szerbia Kulturális Minisztériuma egymillió dinárral, a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság nyolcszázezerrel, a Nemzeti Kulturális Alap hétszázötvenezer dinárral, míg szerbiai Francia Intézet részben a francia társulat ideutaztatását támogatja. A Desiré fesztivál így idén hozzávetőlegesen kilencmillió dinárból gazdálkodik. Ezzel ugyan elértünk a hat évvel ezelőtti költségvetés összegét, de az euró árfolyama azóta jelentősen emelkedett. Remélhetőleg ezek a pénzügyi támogatások cseppekben, de megérkeznek, mert mi készen állunk. Továbbra is várjuk az önkéntesek jelentkezését, akik részt vennének a fesztivál lebonyolításában – mondta Urbán András.