2024. április 27., szombat

Kisfiúk vertek össze egy nyolcvanéves férfit

Egy tizenegy és egy tízéves kisfiú a közelmúltban Belgrádban megverte Raša Popov (81) írót, valamikori televíziós újságírót, legendás gyermekműsorok vezetőjét. A testvérpár ellen rablás és lopás miatt a rendőrség eddig több mint 300 alkalommal tett bűnvádi feljelentést. Az idén év elején Belgrádban szintén összevertek egy idős férfit, ő később belehalt sérüléseibe.

I. N. (10) és J. N. (11) pénzt kért Popovtól, ő adott is, ám a gyermekek úgy ítélték meg, hogy túlságosan keveset, ezért nekiestek és megverték. A gyermekek a rakovicai szociális központ gondozása alatt állnak.

Popov a sajtónak nyilatkozva azt mondta, a támadás azért érintette különösen rosszul, mert alkotói tevékenységét a gyerekeknek szentelte.

– Egész életemben gyerekeknek írtam, és most azt kellett megérnem, hogy saját küszöbömön éppen gyerekek támadnak rám. A fiúk úgy követtek, mint farkas a nyulat. Nagyot csalódtam ezekben a gyerekekben, akiknek az a taktikájuk, hogy követik áldozatukat, majd rátámadnak. Lakásom ajtajában estek nekem, alig tudtam megakadályozni, hogy ne jussanak be a lakásba – idézte fel a történteket a férfi a Blic napilapnak nyilatkozva.

Popovnak végül sikerült becsapnia lakása ajtaját, a gyerekek azonban nem tágítottak, ököllel verték az ajtót, és rugdosták. Végül az egyik szomszéd értesítette a rendőrséget.

Egy másik napilap már korábban is foglalkozott a fivérekkel, akik állítólag hónapokon át félelemben tartották a fővárosban az időseket. Áldozataikat az utcán szemelték ki, követték őket, majd egy alkalmas időpontban lecsaptak rájuk. Bár a rakovicai szociális központ felelős a gyerekekért, a sajtó értesülése szerint állandó lakcímük nincsen, ezért a rendőrség nem tudja felkutatni őket. A szociális központból senki nem nyilatkozott. Egy rendőr viszont elmondta, hogy ő maga is többször letartóztatta a fiúkat. Nemcsak idős emberekre, hanem olykor állapotos nőkre is rátámadtak, mesélte.

– Mi nem sokat tehetünk, hiszen a fivérek még nincsenek tizennégy évesek, így nem terheli őket büntetőjogi felelősség, vagyis szabadon kell engednünk őket. A gyerekek apja börtönbüntetését tölti – nyilatkozta a rendőr.