2024. május 6., hétfő

Életmentő defibrillátort kapott az Egészségház

Újabb korszerű életmentő eszközzel gazdagodott a zombori mentőszolgálat. A Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Titkárság pénzeszközeinek köszönhetően a zombori Egészségház 1,68 millió dinár értékben egy amerikai gyártmányú Physio Control Lifepak 15 típusú defibrillátort vásárolt.

A készülék 12 csatornás EKG készítését és annak rádiós továbbítását teszi lehetővé, magyarázta a műszer átadásakor Ljiljana Lainović, az újvidéki Medicinski instrumenti i tehnologija vállalat igazgatónője. Hangsúlyozta, hogy az orvosok ezzel a készülékkel egy teljes órát nyernek a szívrohamot szenvedett betegek ellátása során.

– A Zomborból a kamenicai szívgyógyászati intézetbe irányított páciensek állapotáról szóló adatokat a készülék még útközben elküldi az intézet orvosainak, akik azok alapján el tudják dönteni, hogy szükség van-e azonnali sebészeti beavatkozásra, vagy sem – magyarázta dr. Úri Emese, a zombori Egészségház igazgatónője.

– A kamenicai intézettől Zombor esik legtávolabbra, mi pedig a szívrohamot szenvedett betegeket egyenesen oda visszük. A szívrohamot az első órákban lehet legeredményesebben kezelni, ez a készülék pedig egy órát spórol meg a kezelésben, ami életmentő lehet – nyilatkozta Bogdan Nikolić, a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház mentőszolgálatának ügyeletes orvosa.