2024. május 3., péntek

Merkel: Moszkvával párbeszédet kell folytatni

Csak Oroszországgal együtt lehet fenntartani hosszú távon Európa biztonságát, ezért Moszkvával párbeszédet kell folytatni – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön a dél-lengyelországi Krzyżowában.

Angela Merkel és Ewa Kopacz a német–lengyel „kibékülésnek” szentelt krzyżowai kiállítás egyik jellemző exponátuma, a Tadeusz Mazowiecki és Helmut Kohl kézfogását megörökítő rajz előtt (Fotó: Beta/AP)

Angela Merkel és Ewa Kopacz a német–lengyel „kibékülésnek” szentelt krzyżowai kiállítás egyik jellemző exponátuma, a Tadeusz Mazowiecki és Helmut Kohl kézfogását megörökítő rajz előtt (Fotó: Beta/AP)

Merkel Helmut Kohl volt német kancellár és Tadeusz Mazowiecki néhai lengyel miniszterelnök történelmi találkozójának és az 1989. november 12-én a német–lengyel kiengesztelődésért ott bemutatott szentmise 25. évfordulójának alkalmából látogatott a városba.

A német–lengyel történelmi viszonyról beszélve Merkel kijelentette, hogy a németek „elképzelhetetlen mértékű szenvedést okoztak a lengyeleknek”, ugyanakkor hangsúlyozta; „jelenleg Lengyelország és Németország kiáll a biztonság és a szabadság mellett. Ennek fontosságát különösen most, az ukrajnai válsággal szembesülve láthatjuk”. Ezzel kapcsolatban Merkel kifejtette, az ukrajnai területi egység megsértését „a jog alkalmazásával, nem az erősebb jogához folyamodva” kell orvosolni. Az ukrajnai helyzet biztonságpolitikai oldalát elemezve hangsúlyozta: megérti a lengyelek történelmileg megalapozott kétségeit, és a NATO szolidaritásáról biztosította lengyel partnereit.

Merkel Lengyelország szerepét is kiemelte a Weimari háromszögként ismert német–francia–lengyel csoporton belül. A németeknek a jelenlegi Lengyelország nyugati részeiből a II. világháború után történt kitelepítéséről beszélve azt mondta, ezt a korábbi német kegyetlenségek tükrében kell szemlélni.

A közös történelmi múltról Ewa Kopacz lengyel kormányfő is szólt. Szerinte a lengyelek „nem a történelem túszai, ezért képesek a következtetések levonására, a közös cselekvésre”.