2024. május 6., hétfő

A kormány megállapodott az IMF-fel

Három éven belül felére kell csökkenteni a költségvetési hiányt

Három évre szóló elővigyázatossági hitelszerződést köt a szerb kormány a Nemzetközi Valutaalappal mintegy egymilliárd euró értékben. A hírt Zuzana Murgasova, a ma távozó IMF-küldöttség vezetője közölte tegnap Belgrádban, azon az értekezleten, amelyet a pénzügyminiszterrel és a jegybank elnökével, valamint a szerb tárgyalócsoport vezetőivel karöltve tartottak meg. A költségvetés konszolidálása érdekében végrehajtandó takarékossági program, amely a hitelszerződés feltétele, 2015 január 1-jén lép életbe. Murgasova szerint a szerb kormány előtti kihívások – az elszaladt költségvetési hiány megfékezése, a növekvő államadósság fenntartható pályára való állítása és a munkahelyteremtés – a hitelmegállapodás után sem változnak meg.

Zuzana Murgasova közölte, hogy a szerb kormánnyal a november 4-e és 20-a közötti tárgyalások során körvonalazódó megállapodást még jóvá kell hagynia a Nemzetközi Valutaalap vezetőségének. A hitelszerződés feltételéül szabott gazdasági programcsomag célja, hogy Szerbia számára középtávon megteremtse a makroökonómiai stabilitás, a fenntartható fejlődés és a foglalkoztatás növelésének feltételeit. A költségvetési konszolidáció kapcsán született megegyezéssel véget vetnének az államadósság növekedésének, amely Murgasova szerint 2017-től állítható fenntartható pályára. A tervezett strukturális reformok célja a közszférában való költségmegtakarítás, a versenyszféra bővülése és a foglalkoztatás növelése.

Dušan Vujović pénzügyminiszter szerint a megállapodás legfontosabb következménye, hogy a takarékossági programnak már 2015-január 1-jétől életbe kell lépnie, így a szerb kormány számára megvan a vezérfonal a 2015-ös költségvetés tervezéséhez. A milliárd eurós hitel kapcsán a pénzügyminiszter elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kétszer akkora hitelösszegről sikerült megállapodni, mint amekkorát Szerbia számára meghatároztak a nemzetközi pénzintézetben. Elővigyázatossági hitelszerződés születik, ezért ezt a rendelkezésre álló összeget nem kötelező lehívni.

Vujović a megállapods részleteiről elmondta, hogy az IMF-fel abban egyeztek meg, hogy három éven belül 4–4,25 százalékra kell csökkenteni a költségvetési hiányt, vagyis a deficit három év múlva nem lehet több 1,3-1,4 milliárd eurónál. (A költségvetési hiány a közgazdászok szerint jelenleg 8 százalék körüli, papír szerint 225, ténylegesen azonban mintegy 300 milliárd dinár.)

Dušan Vujović szerint a megállapodás létrejötte történelmi jelentőségű esemény Szerbia számára, lévén, hogy már szeptember óta tart a legújabb tárgyalási ciklus. Legutóbb az ország 2011-ben írt alá hitelszerződést az IMF-fel – emlékeztetett a pénzügyminiszter.

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) elnöke kifejtette, hogy a szerb jegybank a maga részéről a hitelezési aktivitást serkentő intézkedésekkel fog hozzájárulni ahhoz, hogy sikerrel záruljon a hitelszerződés alapját képező gazdasági program. Emlékeztetett arra, hogy az SZNB végrehajtó bizottsága legutóbbi ülésén 50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot, így jelenleg 8 százalékot tesz ki.

A sajtótájékoztatón az újságírók a hitelmegállapodás részleteiről kérdezték a jelenlévőket, többek között arról, hogy hány munkavállalót bocsátanának el a közszférából, és hogy jövőre mekkora megtakarítást irányoz elő a megegyezés. Nem kaptak választ, azzal a magyarázattal, hogy csak korlátozott számú kérdés tehető fel. Az újságírók neheztelése miatt Dušan Vujović pénzügyminiszter hajlandó volt még egy kérdésre válaszolni, de a konkrét adatokkal nem szolgált.

– Ebben a pillanatban szükségtelen, hogy minden részletről tájékoztassunk, mivel ez a hitelszerződés végrehajtásának kérdése. Negyedévenként végeznek ellenőrzést pontosan meghatározott mércék alapján – mondta a pénzügyminiszter, aki szerint a végső cél az állami kiadások lefaragása, ez az, ami igazán fontos, és nem a hitelszerződés egyes részletei.