2024. május 6., hétfő

Feljelentés a volt igazságügyi miniszter ellen

Dragomir Milojević, a Legfelsőbb Semmítőszék elnöke és még néhány másik bíró hivatali visszaélés címén bűnvádi feljelentést tett a Bírósági Főtanács (VSS) első összetételének tagjai ellen. A feljelentés Snežana Malović volt igazságügyi minisztert és Nata Mesarovićot, a VSS volt elnökét is érinti. Milojević indoklása szerint a VSS első összetétele 2009-ben súlyosan megsértette 837 bíró jogát, azzal, hogy nem választotta újra őket, illetve nem tartotta tiszteletben az újraválasztással kapcsolatban lefektetett szabályokat.

– A bírák semmiféle indoklást nem kaptak, hogy miért nem választották őket újra. Ha ezek a bírák valamiben tévedtek, akkor ezt jogukban állt megtudni. A VSS döntése a költségvetést is érintette, hiszen a Szerbiai Alkotmánybíróság később alkotmányellenesnek minősítette a VSS döntéseit, így a bírák visszakapták funkciójukat. A bűnvádi feljelentést polgári minősítésben tettük meg – magyarázta Milojević.

Milojević egyike azoknak a bíráknak, akiket 2009-ben nem választottak újra, az alkotmánybíróság döntése alapján azonban később visszakapta tisztségét. Mesarović napjainkban a Legfelsőbb Semmítőszék bírája, Malović pedig Boris Tadić Szociáldemokrata Pártjának képviselője.