2024. május 8., szerda

Megkétszerezhetnék a határátkelési lehetőségeket

Szijjártó Péter: Európai érdek is Közép-Európa energiabiztonsága és a Déli Áramlat kiépítése
(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Magyarország és Szerbia kapcsolata soha nem volt magasabb szinten. A kapcsolatunkban szinte nem is maradtak nyitott kérdések. A két ország és a két nép közötti kölcsönös bizalomhoz merőben hozzájárult a történelmi megbékélés, vagyis a történelem során elkövetek hibák kijavítása. És miután a Vajdasági Magyar Szövetség is a hatalmon levő koalíció része, a két ország közötti dialógust a lehető legmagasabb szintre emeltük, így Magyarország és Szerbia immáron közösen fogalmazza meg a közös érdekeket – emelte ki Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével folytatott pénteki tárgyalása után.

Ivica Dačić megköszönte Magyarország támogatását Szerbia EU-csatlakozási folyamatában.

– Megkértem Szijjártó Pétert, hogy a következő hónapra tervezett brüsszeli útja során jelezze, Szerbia hajlandó a csatlakozási tárgyalások 32. fejezetének megnyitására, ugyanakkor készen áll folytatni a tárgyalásokat Pristinával. Nem tenne jót, ha a csatlakozási tárgyalásokat lelassítanák, anélkül hogy annak látható okai lennének – magyarázta a külügyminiszter. Hozzátette, Magyarországgal az együttműködés nemcsak politikai szintű, hanem a művelődés, az oktatás, a sport, valamint a gazdaság területén is jelentős előrelépés történt. Ahhoz, hogy a gazdaság területén szorosabb kapcsolat alakuljon ki, mindenekelőtt az útvonalak kiépítésére kell Szerbiának a hangsúlyt fektetnie, mondta Dačić.

– A 10-es közlekedési folyosó kiépítése természetesen Szerbia feladata, de mindkét ország érdeke. Arra számítunk, hogy Macedónia, illetve Bulgária irányában ezen a közlekedési folyosón a munkálatok rövid időn belül befejeződnek – tudtuk meg Ivica Dačićtól. – Mindenképpen maradunk azon döntésünk mellett, amelyet Bukarestben hoztunk meg, mely szerint Magyarország, Szerbia és Kína közösen vesz részt a Budapest–Belgrád-vasútvonal kiépítésében. A Déli Áramlat gázvezeték kiépülése is közös érdek. Szerbiának mindenképpen szüksége lenne még egy vonalra, ahonnan a földgázellátását végezné, mégpedig azért, hogy ne válhasson az Oroszország és Ukrajna közötti viszály áldozatául. De ugyanezen érdekek vezérlik a környező országokat is. Sőt Szerbia az egyedüli EU-n kívüli állam, amely a Déli Áramlat vonalán található. Ez a vezeték gazdasági előnyöket is jelent az országnak. Szerbiában a munkálatok több mint 2 milliárd euróba kerülnek majd, de a gáztranzitból az ország több millió eurós évi bevételre számíthat a vezeték kiépítése után – magyarázta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés regionális szempontból és közép-európai szempontból is jelentős. Mint mondta, Magyarországnak három olyan közép-európai érdeke van, amelyet érvényre szeretne juttatni: a térség békéjének fenntartása, az energiaellátás biztonsága és a kereskedelmi kapcsolatok erősítése.

– Ahhoz, hogy Közép-Európában szorosabb kereskedelmi kapcsolatok alakuljanak ki, infrastrukturális fejlesztésekre van szükség. Köztük arra, hogy a Budapest–Belgrád- vasútvonalat felújítsuk annak érdekében, hogy evidens legyen a válasz arra a kérdésre, hogy a görög kikötőkbe behajózott kínai áru milyen útvonalon jusson el Nyugat-Európába. Nekünk kell az első számú tranzitútvonallá válnunk, ehhez viszont fel kell újítani és korszerűsíteni kell ezt a vasútvonalat. Ezt a Kínával való együttműködésben tudjuk elérni, így Magyarország és Szerbia is a zászlós hajója marad a Kína és Közép-Európa közötti együttműködésnek – magyarázta Szijjártó. – Az energiabiztonságot csak úgy tudjuk elérni, ha csökkentjük a kiszolgáltatottságunkat. Vagyis ha olyan beruházásokat hajtunk végre, amelyek diverzifikálják a gázbeszerzési útvonalakat vagy a gázbeszerzési forrásokat. Jelenleg a legkézzelfoghatóbb és legrövidebb időn belül reálisan megvalósítható beruházás a Déli Áramlat, amely diverzifikálni fogja a közép-európai térség gázbeszerzési útvonalait. Értjük és halljuk természetesen azokat a kritikákat, amelyek megfogalmazódnak ezen beruházás kapcsán, de pontosan ezért mi arra kérjük az Európai Bizottságot és Oroszországot, hogy újítsa fel és gyorsítsa fel azt a párbeszédet, amelynek a nyomán ez a beruházás összhangban lesz az európai uniós jogszabályokkal. Mi elkötelezettek vagyunk a projektum iránt, meggyőződésünk, hogy a Déli Áramlat jelentős mértékben javítani fogja Közép-Európa energiabiztonságát, és ezért a Déli Áramlat megépítése európai érdek is – mondta Magyarország külügyminisztere.

Kitért a térség békéjének fenntartására is. Szijjártó Péter hangsúlyozta, a térség békéjének építőköve a nyugat-balkáni stabilitás, amelyhez az EU-integrációs perspektíván át vezet az út. Ezért Magyarország támogatni fogja a térség, így Szerbia EU-csatlakozási folyamatait.

– Ez mellett határozottan szorgalmazzuk az ukrajnai konfliktus minél gyorsabb, tárgyalásos alapon történő megoldását, és ezek után egy pragmatikus és partneri együttműködés újraépítését Oroszország és Európa között, mindazok mellett, hogy Magyarország támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kiemelte, a két ország között új határátkelők megnyitását tervezik, amelyre várhatóan a jövő év elején sor is kerül majd.

– A Bácsszentgyörgy és Rastina (Haraszti) közötti határátkelőhely esetében a magyar oldalon már megépült az út, Szerbia részéről pedig ígéretet kaptunk, hogy ők is hamarosan elvégzik a munkálatokat. A régi Röszke–Horgos-határátkelőhely felújítása és forgalomnak történő átadása is az első félévre várható. Ez mellett két másik határátkelőhelynek az előkészítése zajlik. Az egyik Aleksa Šantićnál, a másik pedig Kübekháza és Rábé között. Ezeket remélhetőleg a jövő év második felében átadhatjuk majd a forgalomnak. Az a határozott célunk, hogy a határunkon levő határátkelési lehetőségek számát jövőre meg tudjuk duplázni – részletezte Magyarország külügyminisztere.