2024. május 6., hétfő

Az emlékezés tradíciója

Nemzetközi tárlat nyílt Újvidéken

„Az erőszak emlékei és a jövőről szóló álmok” címmel nyílt meg az első világháborúnak emléket állító, nemzetközi művészek munkáiból álló kiállítás az Újvidéki Kortársművészeti Múzeumban.

Sanja Kojić Mladenov, a projektum kurátora és a kortársművészeti múzeum igazgatója a megnyitón elmondta, hogy a tárlat egy teljesen új dimenzióban igyekszik feldolgozni az első világháborút és az ahhoz kötődő fogalmakat.

– A múlt században lezajlott eseményeket, politikai-társadalmi viszonyokat teljesen modern művészeti kellékekkel formálták meg, amely teljesen új szemléletmódot ad a múltnak – jegyezte az igazgatónő.

Kojić Mladenov végül arra is rámutatott, hogy e nemzetközi projektum új, határon átívelő művészeti akciók létrejöttéhez is hozzájárulhat.

Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár úgy méltatta a nemzetközi tárlatot, mint a legjobb példát arra, hogy az erőszak és a gyűlölködés nem lehet hosszú életű. Szerinte maga a kiállítás is ezt az üzenetet hivatott terjeszteni, hogy a békeszeretet és a racionalitás mindig is győzedelmeskedni fog az agresszió felett.

Jean-Luc Goester, a Francia Nagykövetség kulturális tanácsosa és a Francia Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy az ilyen jellegű tárlatok, művészeti tartalmak hozzásegítenek az emlékezés tradíciójának kialakulásához. Ahogy kifejtette, szinte alig van olyan európai család, amely közvetve vagy közvetlenül ne érezték volna a háborúk szörnyűségeit. A tárlat a háborút leginkább az egyszerű ember szempontjából közelíti meg, így egyes családok kálváriájának bemutatásával a különböző, háborúhoz köthető viszonyok egy intimebb formában jelennek meg.

Matthias Müller-Wieferig, a Goethe-Institut belgrádi igazgatója is kiemelte, hogy az alkotók a mai művészeti lehetőségek kiaknázásával dolgoztak, mindenki a saját koncepcióját követve, ami révén egy igazán sokszínű egyveleg jött létre. Az igazgató azt is elmondta, hogy a különböző nemzetiségű alkotók közös művészeti produkciója a megbékélés jelét is magában hordozza.

A kiállítás egy nemzetközi projektum terméke, amelyet a fővárosi Goethe-Institut, a Szerbiai Francia Kulturális Központ és a székvárosi kortársművészeti múzeum valósított meg. A tárlat témája az első világégés és az azt övező politikai és társadalmi viszonyok. Mindez az alkotók modern művészeti elképzeléseibe csomagolva, olyan művészeti és multimediális alkotásokba, amelyek sajátosan mutatják be a múlt és a jelen, a központ és a periféria viszonyait, a migrációkat, kitelepítéseket. Továbbá a művészek körbejárják a jelenkori társadalmi viszonyokat is, mindezt a múlt hagyatékából táplálkozva teszik.

A kiállítás két részből áll, egy képtárlatból és filmalkotásokból. A kiállítás megnyitóján pedig Boris Kovač zeneszerző rövid fellépését is meghallgathatták a részvevők.

Mindkét művészeti programban különböző országok alkotói vettek részt.