2024. május 5., vasárnap

Nem nyílhat utca a Beograd áruház mögött

A közigazgatási bíróság a polgárok javára döntött – Nem lehet közérdekű a Vuk Karadžić és a Corvin Mátyás utca közötti terület kisajátítása

A szabadkai városrendezési intézet 2006-ban kezdte meg a Központ I. helyi közösségre vonatkozó részletes rendezési terv kidolgozását, amelyet végül négy évvel később, 2010-ben fogadott el a városi képviselő-testület. E terv szerint a Vuk Karadžić és a Corvin  Mátyás utca között utcát nyitnának – a Stara Pizzeria udvarán keresztül.

Erre azonban úgy tűnik az elképzelt terv szerint nem kerülhet sor, a polgárok ugyanis pert nyertek az állammal szemben: a terület a döntés szerint nem sajátítható ki közérdek címén.

Erről a közigazgatási bíróság döntött folyó év október 17-én, a polgárok javára.

2012-ben voltak olyan polgárok, akiket nem értesítettek arról, hogy lakásukra bontás vár, hogy ingatlanjukat valószínűleg kisajátítaná az állam. Akkoriban arról beszéltek, hogy a Stara Pizzeria helyén bevásárlóközpont épülne, s ennek áruval való ellátásához szükséges egy utca kiépítése. Sokan a polgárok közül feltették a kérdést, egy magántulajdon ellátása mióta közérdek, s miért kell ezért elvenni a polgárok tulajdonát, tovább bontani Szabadka belvárosát.

A kisajátítás két évvel ezelőtt megkezdődött és összesen hét tulajdonost érintett. Akkor a szakszolgálat vezetője lapunknak azt nyilatkozta, volt, akivel már sikerült megegyezniük, volt olyan tulajdonos, aki üzlethelyiséget kapott az ingatlanáért. Voltak azonban, akik nem egyeztek bele a kisajátításba, nem akartak megválni ingatlanjuktól.

A Spas Egyesület segítségével két ingatlantulajdonos bírósági úton akarta bebizonyítani, hogy nem közérdek az, ha egy magánszemély bevásárlóközpontot szeretne építeni a városközpontban.

A bíróság a polgárok javára döntött. 2014. október 17-i döntésével arra kötelezi a kormányt, semmisítse meg 05 465-8272/2011. számú döntését, amelynek értelmében közérdek lett volna a szóban forgó terület kisajátítása.

Mint azt Verica Grgurović, a Spas Egyesület elnöke lapunknak elmondta, nagyon kemény munka áll mögöttük és rögös volt az út, hogy a döntésre sor kerülhessen, de kiemelte, még nem fordult elő hasonló, vagyis hogy a bíróság a polgárok és ne az állam javára döntsön.

Megtudtuk tőle, hogy a döntés 17-én született, de valószínűleg csak napokkal később jutott el a kormányhoz hivatalosan. Onnantól kezdve harminc nap áll a rendelkezésükre, hogy a bíróság döntése nyomán semmissé nyilvánítsák a kisajátításról 2011-ben hozott döntésüket.

Lacković Fodor Anna, a városi szolgálat vezetője emiatt nem tudott nekünk részleteket mondani, érdeklődésünkre ugyanis annyit nyilatkozott, a várost hivatalosan még senki sem értesítette a döntésről, ők is a helyi hetilapból tájékozódtak arról, hogy született egy ilyen határozat. Kérdésünkre, mi történik akkor, ha valóban sor kerül a semmissé nyilvánításra, az illetékes annyit mondott, nem tudja, ilyen még ugyanis, amióta ő a hivatalban van, nem fordult elő.