2024. május 4., szombat

Ne kössön gúzsba anyanyelvünk!

Szerb és magyar konverzációs nyelvtanfolyamok a topolyai könyvtárban

A topolyai könyvtár szervezésében kb. öt tanéven keresztül zajlott konverzációs szerb nyelvtanfolyam, amely célközössége az általános iskola alsósai. A szervezők keresték a folytatás lehetőségét: e hónaptól ezentúl nemcsak gyermekeknek, hanem felnőtteknek is megrendezik Tako lako elnevezésű szerb nyelvtanfolyamukat, sőt magyar tanfolyamot is indítottak. A mađarOK elnevezésű képzés iránt is nagy érdeklődés mutatkozik. Már most jelentkeznek a várhatóan februárban induló újabb magyar tanfolyamra.

A magyar ajkú általános és középiskolai tanulók szerb nyelvi kommunikációs készsége gyenge. A környezetnyelv gyakorlati alkalmazásával van a legtöbb gondjuk. A konverzációs alap hiánya hatással van a fiatalok mindennapjaira, de pályaválasztási döntéseikben is alaptényezőként van jelen, sőt munkaszerzési esélyeiket is befolyásolja. A topolyai könyvtár meg kívánta teremteni a feltételeket, hogy a magyar ajkú gyerekek barátságos környezetben, játékos formában szerezzék meg kulcsfontosságú nyelvi, kommunikációs ismereteiket.

– Kezdetben az általános iskola alsósainak képzése zajlott, mert a tapasztalt az, hogy a diákok nagyon rosszul beszélnek szerbül. Emiatt hátrányok érik őket. Szörnyű, amikor valakit saját anyanyelve köt gúzsba olyan formában, hogy semmilyen más nyelvet, sem a környezetnyelvet, amely jelen esetben a szerb, nem beszéli – fejtette ki Náray Éva, a Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója, majd hozzáfűzte: a fiatalabb iskolás korosztálynak szervezett képzést követően a folytatásban a felsősöknek és a középiskolás korosztálynak is meg kívánták azt szervezni. Miután azonban az MNT felzárkóztató szerb nyelvi képzést indított be számukra, a könyvtár továbbra is a fiatalabbak ügyét vállalta fel. Mostanáig. Az idén ősszel újra nyelvtanfolyamokat hirdettek, ezúttal magyar és szerb konverzációs tanfolyamot is, azzal, hogy felhívásukban nem jelöltek meg korcsoportot, amelyre irányulna a képzés. Náray Évát indítványozásuk fogadtatásáról, a kezdeti tapasztalatokról kérdeztük:

– A Tako lako tanfolyam iránt zömében fiatal felnőttek érdeklődtek, amely igazolja azt a korábban is kifejtett állásfoglalásunkat: sok esetben a fiatalok a középiskola befejeztével vagy pl. magyarországi egyetemi tanulmányok végeztével, hazatérve döbbennek rá a szerb nyelvi tudás hiányából fakadó következményekre. A bajsai, szerb nyelvi és irodalmi egyetemi tanulmányokat végzett Dejana Dragić mesterszakos hallgató a könyvtár önkénteseként vállalta, hogy heti egy órában a felnőttek és szintén heti egy órában a gyermekek oktatását is vezeti. Újdonság, hogy ezúttal egészen kis gyermekek esetében is igényelték a szerb nyelvi képzést. A tízes létszámú csoport tagjai között négyéves korú gyermek is van. A gyerekeknek a tanév folyamán folyamatossá szeretnénk tenni a képzést, a felnőttek, akik ezúttal kb. húszan vannak, 3-4 hónapos tanfolyam során fejleszthetik nyelvtudásukat. A konverzációra fektetjük továbbra is a hangsúlyt, szituációs gyakorlatok révén történik a tanítási folyamat, az alapszókincs elsajátítása. Nem csak topolyaiak, a község más településeiről is vannak tanulók. Korábban is érdeklődtek a könyvtárban, a Forum Kiadó által megjelentetett Szia! Jó napot! Viszlát! című nyelvtankönyvcsomag megjelenése után pedig egyre többen fordultak hozzánk az elmúlt időszakban: mikor indítunk be magyar nyelvtanfolyamot. Elérkezettnek láttuk az időt, és a Tako lako tanfolyammal párhuzamosan, Penovác Sára vezetésével, aki magyar nyelvi és irodalmi bölcsészettudományi tanulmányok végeztével jelenleg diplomamunkáját írja mesterszakon, mađarOK elnevezéssel, magyar nyelvi képzést is indítottunk. E nyelvtanfolyamra húsz szerb ajkú felnőtt: elsősorban dolgozók, akik munkakörükből kifolyóan érezték szükségesnek a magyar nyelv elsajátítását, valamint néhány középiskolás és egyetemista fiatal iratkozott be. Két csoportban, a kezdők és a haladók csoportjában tanulnak, szintén 3-4 hónapig – nyilatkozta az intézményvezető.

Mint megtudtuk: 2015 tavaszán szeretnék folytatni tanfolyamaikat újabb csoportok indításával. A kezdőkből haladók válhatnak, újabb alapszintű képzések indulnak majd, hiszen mint azt Náray Éva kifejtette: úgy érzik, a könyvtár mint közművelődési intézmény sok területen kifejtheti tevékenységét, nyelvtanfolyamok szervezésén keresztül is sikerrel valósíthatja meg sokrétű céljait.