2024. május 3., péntek

Megalakult a Német Nemzeti Tanács

A megyeháza dísztermében tartotta csütörtökön alakuló ülését az új összetételű NNT. A német nemzeti közösség négy listával indult a nemzeti tanácsok választásán. A Gerhard – Duna menti svábok együtt 564 szavazatot kapott, ami nyolc helyet hozott számára a tanácsban.

A Vajdasági Duna menti németek lista 269, a Weiss Rudolf vezette Német lista 210 voksot kapott, és 3-3 helyet szerzett, a Duna menti német nők – Donauschwäbinen listáról pedig egy személy jutott be a tanácsba 140 szavazattal. A nemzeti közösség külön választólistáján 2491 szavazópolgár neve szerepel, akik közül 1191-en járultak az urnákhoz az október végi választáson.

A Zomborban megtartott alakuló közgyűlésen heves vita alakult ki, amelyen egyes tanácstagok azon félelmüknek adtak hangot, hogy a NNT voltaképpen zombori nemzeti tanáccsá válik, illetve jelezték, elvárták, hogy az alakuló ülést megelőzően a győztes lista konzultációra hívja a többieket, de erre nem került sor.

Az új összetételű tanács tagjai: Beck Antal, Göncző Mandler László, Melanija Grublješić, Petar Rang, Mihael Plac, Hilda Heinrich, Mihajlo Weniger, Vladislav Turner, MiodragMihailović, Ana Kovač, Đula Bihner, Weiss Rudolf, Kristian Leibner, Andrea BauerŽivković és Magdalena Busch.

Az alakuló ülést követően a NNT megtartotta első rendes értekezletét, amelyen megválasztották a tisztségviselőket. Ezen az ülésen a tizenöt tanácstag közül csupán kilencen vettek részt, a Gerhard – Duna menti svábok együtt listáról bekerült 8 személy és egy a Vajdasági Duna menti németek listáról. A voksoláson Göncző Mandler Lászlót választották meg a NNT elnökévé, az igazgatóbizottságot pedig Beck Antal, a zombori Gerhard Német Egyesület elnöke vezeti a jövőben.

Az újonnan megválasztott elnök bejelentette, hogy a nemzeti tanácsok előírt jogköre mellett a NNT igyekszik majd összefogni a Szerbiában működő 19 német egyesületet, és kapcsolatot tartani a Duna menti svábokkal, akik szerte a világban élnek.

A kilenc tanácstag arról is döntött, hogy ezentúl Zombor lesz a Német Nemzeti Tanács székhelye.