2024. május 4., szombat

Verseny a nemzeti összetartozás jegyében

Az idei honismereti verseny témája az első világháború eseményei voltak

A hétvégén tizenkilencedik alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei honismereti verseny, melynek szervezője az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, házigazdája pedig ezúttal is a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola volt.

De Negri Ibolya, az egyesület elnöke a versenyzőket és vendégeket köszöntve elmondta, a megmérettetés vajdasági versenyként indult, ma azonban már egy Kárpát-medencei szintű történelemverseny a nemzeti összetartozás jegyében. Mint fogalmazott, a nemzeti öntudatunk a múlt megismerésével erősödik, és remélhetőleg a jövőben ezáltal növekszik, s ennek szellemében indult útjára tizenkilenc évvel ezelőtt a honismereti verseny.

– A kisebbségi sorban élő nemzetek megmaradása elsősorban attól függ, hogy meg tudják-e őrizni önazonosságukat. Ebben a munkában talán az iskolák szerepe a legfontosabb. A pedagógusok felelőssége, hogy az ifjú nemzedékek megismerjék, megszeressék, és idővel ők maguk is őrizzék nemzeti identitásunkat. Az egyesület által létrehozott verseny is azzal a céllal indult, hogy térségünkben a magyar diákok alaposabban, szélesebb körben megismerjék történelmünket, irodalmunkat, kultúránkat. Felemelő, megható és örömteli ez a mai nap, mert diákjaink együtt mutatják be tudásukat, képességüket, tehetségüket, és a versengést talán felváltja az ismerkedés, barátkozás öröme – mondta.

Sárosi Gabriella történelemtanár a zsűri nevében reményét fejezte ki, hogy a kutatómunka során a diákok összekovácsolódtak, kialakult bennük egy világnézet, és változtak a gondolataik, s ha újra ilyen feladatot kapnak, akkor már határozottabban tudnak hozzáfogni, s mindez olyan útravalóul szolgál majd számukra, amelyet a későbbi tanulmányaik alatt is tudnak kamatoztatni.

A versenyen összesen harminc általános és tizenöt középiskolás vajdasági, magyarországi, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai csapat mérte össze tudását. Az idén az első világháború volt a téma, melyre előzőleg a csapatoknak egy esszét kellett írniuk a feladott témakörök valamelyikéből, mint a Háború és lelkesedés 1914 nyarán vagy A nők helyzete és szerepe az I. világháborúban. A munkákat a zsűri pontozta, illetve további kérdéseket tettek fel a diákoknak. A csapatok posztert is készítettek, melynek egy korabeli újság címoldalát kellett ábrázolnia, illetve a kreatív feladat keretében előadhattak egy katonadalt, egy rövid háborús történetet vagy bemutathattak valamilyen tárgyi emléket.