2024. május 3., péntek

Kiépült a főkollektor

Bojan Pajtić tartományi kormányfő helyezte üzembe Adán

A baraparti iskola mögötti szivattyúállomás beindításával Bojan Pajtić, Vajdaság AT kormányfője tegnap délben ünnepélyesen üzembe helyezte Adán a szennyvízhálózat főkollektorának negyedik, utolsó hiányzó szakaszát is. Az említett kollektor kiépítése nagy jelentőségű, mert így Ada északi részétől a Moholon lévő szennyvíztisztító telepig teljes hosszában kiépült a fővezeték. A kollektor beüzemelésén megjelent Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója, Bilicki Zoltán polgármester, valamint a kivitelező cég képviselői is. A beruházás eredményeként 1700 méternyi csővezetéket fektettek le, valamint megépült egy szivattyúállomás is. A költségekből 38 millió dinárt a Tartományi Nagyberuházási Alap állt, 10 millió dinárt pedig Ada község önkormányzata.

A helyszínen Bojan Pajtić elmondta, hogy Ada községben a szennyvízhálózat fővezetéke magában foglalja a szennyvíztisztító telepet és 15 kilométernyi csatornát, illetve a most megépült kollektort, mindez hozzájárul a lakosság életkörülményeinek a javításához, valamint a gazdaság számára biztosítja a szenny- és talajvíz elvezetését, és a községben található Szerbia legmodernebb szennyvíztisztító telepe:

– Ez a beruházás az elkövetkező hónapokban is folyatódni fog Adán és Moholon a másodlagos csatornahálózat kiépítésével. Vajdaság-szerte 75 városban és községben építettünk ki vagy építünk szennyvízhálózatot. Ebből a számadatból is látszik, hogy mennyire fontos számunkra a lakosság életkörülményeinek javítása, valamint a gazdaság részére az infrastruktúra kiépítése, amely új munkahelyeket és dinamikusabb fejlődést jelent. Ugyanakkor 14 településen esővízcsatornákat is építettünk, s ez ismét a jobb életkörülményeket és a mezőgazdaság fejlesztését szolgálja, amely számunkra a legfontosabb gazdasági ágazat – nyilatkozta a tartományi kormányfő.

Bilicki Zoltán polgármester elmondta, hogy a főkollektor negyedik szakaszának üzembe helyezésével megépült a szennyvízhálózat fővezetéke Ada északi részétől Mohol déli végéig, a szennyvíztisztítóig.

– Az elmúlt néhány évben ebbe a projektumba megközelítőleg 350 millió dinárt fektetett a községi önkormányzat a tartományi kormánnyal közösen. A munkálatok pillanatnyilag is tíz utcában folynak Adán és Moholon, ahol a másodlagos csatornahálózatot bővítjük, és komoly szándékunk, hogy a következő évben nagyobb távon kiépítsük a hálózatot. Ehhez szűk 40 millió dinárra számítunk a Tartományi Nagyberuházási Alaptól, az önkormányzat pedig saját eszközeiből 50-60 millió dinárt tud erre a célra fordítani. Az adai és a moholi helyi közösség is nagy erőket mozgósít, hogy a projektumot minél gyorsabban megvalósítsuk. Továbbá egy ausztriai befektetési alappal is tárgyalunk arról, hogy minden általunk befektetett dinárhoz ők egy dinárral járuljanak hozzá. Ha ez sikerülne, akkor az előbb említett összegeket megduplázhatnánk – közölte az adai polgármester.