2024. május 1., szerda

Háromszáztizenöt milliárd eurós növekedési csomagot jelentett be Juncker

A 21 milliárd eurós Európai Stratégiai Befektetési Alap segítségével tizenötször annyi pénzt, vagyis összesen 315 milliárd eurót akar „mozgósítani” Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unióban a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés érdekében.

Juncker az Európai Parlament (EP) szerda délelőtti strasbourgi ülésén ismertette az általa vezetett, november elsején hivatalba lépett uniós javaslattevő-végrehajtó testület ötéves munkaprogramjának egyik legfontosabb pilléreként emlegetett befektetésösztönző csomagtervet. A 315 milliárd euró „megmozgatására” a tervek szerint a következő három évben kellene sort keríteni.

A Juncker-terv azt is tartalmazza, hogy hiteles projektumokat kell kidolgozni, és azokhoz megfelelő finanszírozási programokat társítani, mert egyébként nem szavatolható, hogy a befektetések oda áramlanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A csomagterv harmadik fő eleme, hogy a túlszabályozásból adódó akadályokat el kell távolítani, Európát vonzóbbá kell tenni a befektetők számára. Az ilyen akadályok felszámolására „ambiciózus ütemtervet” kell kidolgozni.

A december 18–19-ei EU-csúcs napirendjére kerülő tervezettel a volt luxemburgi kormányfő szerint azt az egyértelmű üzenetet kell intézni a világhoz, hogy „Európa visszatért az üzletbe”.

A befektetésösztönző csomag terve a köz- és magánszektor együttműködésének koncepcióján alapul, abból a feltételezésből kiindulva, hogy bizonyos közösségi források célzott felhasználása sokszoros értékű magánbefektetésekre bátorítja majd a piaci szereplőket, vagyis „pihentetett” pénzeket hoz az üzleti vérkeringésbe. Növelni kívánják az Európai Befektetési Bank és más európai hitelintézetek hitelezési képességét, továbbá elő akarják segíteni a tagállamok infrastrukturális jellegű, illetve az egységes piac megteremtésének irányába mutató befektetéseit.