2024. május 8., szerda

Andrej Vučić, az ügyeletes áldozat

Grafológusok támasztották alá, hogy a hamis személyi igazolványon látható aláírás nem a miniszterelnök fivéréé

Nebojša Stefanović belügyminiszter a köztársasági parlament védelmi és belügyi bizottságának ülésén bejelentette, hogy a rendőrség befejezte a nyomozást, és mostantól vitán felül álló tény, hogy ismeretlen tettesek hamisították Andrej Vučić, Aleksandar Vučić kormányfő fivérének személyi igazolványát, majd a hamis személyi dokumentummal vállalatot alapítottak. A végszót ebben az ügyben a grafológusok mondták ki, akik megállapították, hogy Andrej Vučić aláírása nem egyezik meg a fantomcég alapítása során felhasznált személyi igazolványon található aláírással. A valódi és a hamisított személyi igazolványokon található fényképeken is eltérések fedezhetőek fel, valamint az igazolványok nyilvántartási száma sem egyezik meg egymással, magyarázta Stefanović, aki ígéretet tett arra, hogy a rendőrség nem tekinti lezártnak az ügyet, mostantól az igazolványt hamisító és felhasználó személyek azonosítása lesz a cél.

Bár bebizonyosodott, hogy Andrej Vučić (j) nevére bejegyezve működik az Asomacum fantomcég, a miniszterelnök (b) végül nem mondott le

Bár bebizonyosodott, hogy Andrej Vučić (j) nevére bejegyezve működik az Asomacum fantomcég, a miniszterelnök (b) végül nem mondott le

Az Asomakum fantomcégről Zoran Živkovićnak, az Új Párt elnökének köszönhetően értesülhetett a közvélemény. Živković nagyjából egy hónappal ezelőtt egy parlamenti ülésen szembesítette azzal a jelen levő Aleksandar Vučićot, hogy fivére fantomcéget működtet. A miniszterelnök ezt letagadta, és felszólította Živkovićot, hogy mondjon le képviselői mandátumáról. Živković azzal vágott vissza, hogy állítását bizonyítani tudja, és amint ezt megteszi, Aleksandar Vučić mondjon le. Bár bebizonyosodott, hogy Andrej Vučić nevére bejegyezve működik az Asomacum fantomcég, a miniszterelnök végül nem mondott le, mert mint kiderült, fivére nem bűncselekmény elkövetője, hanem áldozata, hiszen igazolványát néhány évvel ezelőtt ellopták, majd hamisították, és végül ezt felhasználva alapítottak vállalatot az egyelőre ismeretlen személyek. Andrej identitáslopás áldozatául esett, mondta Aleksandar Vučić.

Marko Marinković, az adóhivatal igazgatóhelyettese nem sokkal később megerősítette, hogy 2010-ben bizonyos személyek fantomcéget alapítottak Andrej Vučić hamis személyi igazolványával. Marinković állítása szerint ehhez Andrej Vučićnak semmi köze nem volt. Az igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy az adóhivatal felügyelősége bizonyos szabálytalanságok miatt még 2010 decemberében berendelte Andrej Vučićot, aki polgárként tett nyilatkozatot, és alátámasztotta, hogy azzal a bizonyos céggel nem áll semmilyen összeköttetésben.

Az adóhivatal felügyelősége kapcsán fontos megemlíteni, hogy 2011 júniusában a rendőrség letartóztatta az adóhivatal egyik ellenőrét, mert mint kiderült, a hölgy kilenc vállalat – ezek egyike az Asomakum – működése kapcsán észlelt szabálytalanságot, ám megállapodott a vállalattulajdonosokkal, és nem jelentette a szabálytalanságokat. Rendes esetben a szóban forgó szabálytalanságok miatt azonnal felszámoltatták volna a vállalatokat, írja a belgrádi sajtó.

Az Andrej Vučić ártatlanságát, azaz áldozatul esésének tényét bizonygató nyilatkozatok és sajtótartalmak megjelentét követően az Új Párt a Peščanik internetes portálon napvilágot látott írásában hívta fel a figyelmet arra, hogy az Asomakum továbbra is szerepel a cégjegyzékben.

– Ez már csak azért is meglepő, mert az az személy, akinek ez jogi értelemben érdekében áll, minden további nélkül kérvényezheti egy vállalat bejegyzésének semmissé nyilvánítását. Megteheti ezt abban az esetben, ha a céget nem valós adatok alapján jegyezték be, vagy hamis dokumentumok alapján jegyezték be, vagy törvénytelen eljárás során kiállított dokumentumok alapján jegyezték be. A bejegyzés semmissé nyilvánítását legkésőbb 30 nappal azt követően kell kérvényezni, miután az illetékesek megerősítették a szabálytalanságokat. Az identitáslopással kapcsolatban elhangzó állítások kapcsán nem világos, hogy Andrej Vučić miért nem kérvényezte már évekkel ezelőtt a vállalat bejegyzésének semmissé nyilvánítását – olvasható az írásban.

Az ÚP arra is bizonyítékot talált, hogy Andrej Vučić számlája az Asomakum miatt hosszabb ideje zárlat alatt áll. Az ÚP számára ez is bizonyíték arra, hogy a vállalatot igenis Andrej Vučić alapította, hiszen minden normális ember megpróbálná kideríteni, hogy miért zárolták számláját, és ha kiderülne, hogy egy, a személyi igazolványával visszaélő személyek alapította fantomcég miatt, akkor biztosan megtenné a szükséges lépéseket, fogalmaznak az írásban.