2024. május 3., péntek

Rendőrkézen lehet Ivković gyilkosa

Az üggyel kapcsolatban pénteken vagy szombaton várható a török hatóságok részéről bővebb tájékoztatás

Sajtóinformációk szerint csütörtök délelőtt Isztambulban letartóztatták Marko Ivković, a Crvena zvezda huszonöt éves szurkolójának gyilkosát. A meg nem erősített információk szerint Ivković gyilkosa török állampolgár és a Galatasaray szurkolója. Zoran Marković, Szerbia isztambuli konzulja a hírrel kapcsolatban kiemelte, hogy az isztambuli rendőr-főkapitányságon nem tudták megerősíteni a letartóztatásról szóló hírt. Szavai szerint az isztambuli rendőrfőkapitány helyettese nem tudta megerősíteni a hírt, annak ellenére sem, hogy több neves török lap ezt állította.

– A rendőrfőkapitány helyettesét tájékoztattam, hogy a szerbiai sajtó nagy figyelemmel kíséri az ügyet, és több szerbiai lap már át is vette a török média által megjelentetett híreket. A rendőrfőkapitány helyettese türelemre kért bennünket, és elmondta, hogy egy-két napon belül jó hírt hallhatunk majd, amelyet maga az isztambuli kormányzó jelent majd be hivatalosan – mondta Marković.

A konzul szerint mindezt alátámasztja, hogy még aznap felhívta őt az ügyet vezető török ügyész, és azt mondta, hogy péntek délelőttig biztosan tudnak majd új hírrel szolgálni. Marković szerint ez biztosan enyhítene a feszült török–szerb viszonyon, de az elveszített emberéletet nem fogja visszahozni.

– Nagyon sajnálom, hogy figyelmeztetésünket nem vették figyelembe – mondta a szerb konzul.

A konzul bejelentése után Aleksandar Vučić szerb kormányfő elégedettségének adott hangot, azt azonban nem kívánta kommentálni, hogy a török lapok által említett személy-e a szerb fiatalember gyilkosa.

– Szerbia elégedett a török hatóságok válaszával, és reményeink szerint az elkövetők napokon belül az igazságszolgáltatás elé kerülnek – mondta a szerb kormányfő.

A gyilkossággal gyanúsított török fiatalember képét elsőként a Hürriyet című török lap hozta nyilvánosságra, majd a Cihan török hírügynökség jelentette meg, hogy a török hatóságok bilincsben vezetik ugyanazt a fiatalembert. A hírügynökség videóhoz mellékelt beszámolójában csupán annyit ír, hogy a rendőrség előállította a hetedik személyt, akit Marko Ivković meggyilkolásával gyanúsítanak. Szerdán még arról írtunk, hogy Crvena zvezda meggyilkolt huszonöt éves szurkolójának ügyében indított nyomozás keretében a török rendőrség a Galatasaray öt szurkolóját állította elő, majd előzetes letartóztatásba helyezte őket. A letartóztatott fiatalemberek elismerték, hogy jelen voltak a leszámolásnál, de azt állították, semmi közük nem volt Ivković meggyilkolásához, nem tudják, hogy ki volt a tettes. A török sajtó szerint azonban a letartóztatott szurkolók később megváltoztatták vallomásaikat, ennek segítségével a hatodik gyanúsítottat szerda napközben, a hetediket pedig este állították elő.

A török hatóságok a szerb szurkoló meggyilkolásának felderítése érdekében négy nyomozócsoportot alakított, és több mint 200 személyt mozgósított, valamint 300 órányi videoanyagot nézett át. A biztonsági kamerák felvételén lévő személyek azonosításában a legmodernebb technológiát használták. A beszámolók szerint a szerb fiatalember feltételezett gyilkosát egy fáklya lángja miatt nem tudták beazonosítani a rendőrök.

Mint ismeretes, pénteken este a Galatasaray–Crvena zvezda-kosárlabda-találkozó előtt a mintegy négyszáz fős szerb szurkolói csoportra török huligánok támadtak az Abdi İpekçi stadion előtt. A szerbiai szurkolók be sem jutottak a stadionba, mivel nem kaphattak belépőjegyet. Az összecsapásban megölték a vendégcsapat szimpatizánsát. Ivković életéért mintegy öt órán át küzdöttek az isztambuli orvosok, az erős vérzés miatt azonban nem tudták megmenteni. A gyilkossági diplomáciai botrányt okozott.