2024. május 5., vasárnap

Házi kedvencek a lakásban

Mit tanácsol a gyermekorvos?

Saját háziállat mellett felnőni öröm és egyben hasznos tapasztalat a gyermek számára, mivel az állatok jó hatással vannak rájuk. Az iskolában kirekesztett, osztálytársai által kiközösített, magányos gyermekek önértékelését semmihez nem hasonlítható eredménnyel javítja egy négylábú barát, akihez odabújhat, akiről gondoskodhat. Az élőlény közelsége kompenzálja az elutasítottság érzését, és azt is megakadályozza, hogy a gyermek teljesen bezárkózzon saját világába, és lehetővé teszi, hogy nyitott tudjon maradni új, egészséges emberi kapcsolatokra is.

Azt elsősorban a szülőnek kell eldöntenie, hogy tartsanak-e otthon állatot vagy sem. A gyermekek legtöbbször eleinte ugyan még foglalkoznak velük – amikor a kutyus vagy a cica „pici és aranyos”, de később többnyire a szülőkre marad a feladat. Ezért ha a szülő úgy érzi, hogy már így is túl van terhelve, akkor a házi kedvenc is csak nyűg lesz, különösen akkor, ha az ellátásában a családtagok nem vesznek részt.

Ki mit válasszon?

Ha a szülők házi kedvenc mellett döntenek, akkor olyan élőlényt érdemes választani, amely kommunikál a gyermekekkel, mint a kutya és a macska, de a gyermek temperamentumát is mindenképpen vegyük figyelembe, és ne válasszunk egy agresszívabb gyermek mellé olyan háziállatot, amelyben kárt tud tenni!

A kutya azért jó, mert kötődik az emberhez, a macska pedig, mivel nem falkaállat, minket sem tekint falkavezérnek, tehát nem hajtja végre a parancsokat, kevésbé ragaszkodó. A kutyusokat meg lehet tanítani arra, hogy mit szabad, és mit nem, a cica viszont, ha nem figyelünk rá, egyből felugrik mindenhová. Ellenben kevesebbet kell foglalkozni vele, így a gond is kevesebb a macskákkal, de nem is kötődnek úgy, ahogy az eb. Kutyát akkor érdemes tartani, ha több gyermek is van a családban, hogy megoszthassák egymás között a feladatokat, hisz naponta legalább három alkalommal le kell vinni sétálni – hóban és fagyban is –, nem beszélve arról, hogy törődni és játszani kell vele. Mindez soknak tűnik, de a feltétel nélküli szeretet, amit nyújt, mindent kárpótol.

A hörcsög nagyobb gyermekeknek való, akik már tudják, miként kell egy állathoz közeledni. A rágcsáló otthona nem foglal el sok helyet, az etetése sem nagy dolog. Ha már kiskorában emberi kézhez szoktatják, akkor szelíd lesz, a lakásban akár el is lehet engedni, persze elzárva előle a veszélyforrásokat.

Ha a gyermek még nem elég idős ahhoz, hogy felelősséget tudjon vállalni egy több figyelmet igénylő házi kedvencért, akkor jó választás lehet a hal. Nem igényel nagy etetési procedúrát, és az akváriumot is bőven elég heti egyszer tisztítani.

A madarakról, elsősorban a papagájokról sok rémhír látott már napvilágot, például hogy betegségeket terjesztenek, de a helyesen tartott szárnyas jószág semmiféle veszélyt nem jelent. Mérete aprócska, így jól elvan egy nagyobb kalitkában – bár érdemes naponta kiengedni egy kicsit –, ami pedig a táplálását illeti, nem különösen igényes. Békés természet, a gyermekekkel jól kijön.

 A veszélyforrások

Az állatokkal kapcsolatos veszélyforrásokat három csoportba oszthatjuk:

Balesetek, véletlen karmolások, harapások

Allergia

Különféle kórokozók

Az elsőt természetesen csak megfelelő körültekintéssel védhetjük ki. Az állat megvásárlása előtt tájékozódjunk a választott fajta tulajdonságairól, és értsük meg, hogy a miénk, azaz a szülők felelőssége lesz az állattartás: a rendszeres orvosi vizsgálat, a higiénia és a házi kedvenc igényeinek kielégítése. Ettől függetlenül véletlen balesetek, karmolások, harapások előfordulhatnak, de ha szakemberhez fordulunk, akkor nagy baj nem történhet.

A második problémakör már kevésbé egyszerű. Való igaz, hogy az állatszőr allergizáló tényező lehet, főleg, ha a gyermek sokat van összezárva a házi kedvencekkel. Ha a kicsi még hajlamos is a betegségre, úgy megnő az allergia kockázata. Mindenesetre, ha szénanáthát, esetleg kiütéseket tapasztalnánk csemeténknél, mindenképpen forduljunk orvoshoz, és végeztessünk allergiatesztet!

A harmadik csoportba tartoznak azok a baktériumok és férgek, amelyek az állat bundáján vagy szervezetében megtalálhatóak. Ilyenek lehetnek például a kullancsok, bolhák, atkák és a bélférgek. Ezek közül több emberre is veszélyes lehet, a bolha megcsípheti a kicsit, esetleg gombás fertőzéseket kaphat el a macskától vagy a kutyától. Ám ha megfelelő körülmények között tartjuk a kedvenceket, ez a veszély is minimálisra csökkenthető.

A gyakori kézmosás nagyon fontos és szükséges elővigyázatosság. Az állatok nyála ugyanis sok baktériumot hordozhat.

A legfontosabb teendők, ha a kedvenc (kutya, macska) a lakásban él:

Rendszeres állatorvosi vizsgálat

A szükséges oltások megléte

Negyedévenkénti féreg-, valamint havi kullancs- és bolhairtás

A rendszeres, heti-kétheti fürdetés

Séta után az állat mancsának megtisztítása, és ha mód van rá, távol kell tartani a háziállatot a konyhától, ne étkezzünk egy légtérben vele!

Ha betartjuk az említett tanácsokat, akkor egy „jól” tartott házi kedvenc sokkal kevésbé veszélyes, mint egy homokozó a játszótéren.