2024. május 5., vasárnap

Áramdrágulás csak évek múlva

Szerbiának lassan, de biztosan hozzá kell igazítania a villanyáram árát a piaci elvárásokhoz. Ez többéves folyamat, közben persze nem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenlegi társadalmi és gazdasági állapotokat – nyilatkozta Aleksandar Antić energiaügyi miniszter a Balkán energiakapcsolatai elnevezésű konferencián.

– Áramdrágulás nem lesz, és ez nem a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) vezetőségének pénzügyi jellegű döntése, hanem olyan általános kötelező lépés, amelyet az országban uralkodó kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt kell megtenni – nyilatkozta a miniszter az eseményen, majd még egyszer aláhúzta: ebben az idén nem drágul az áram.

Mint Antić rámutatott, a kormány jelenleg életbe léptetett és tervezett reformjai eleve bosszúságot fognak okozni a polgároknak.

– Nem lehet egyszerre komoly pénzügyi konszolidációs reformlépéseket bevezetni és növelni a villanygazdaság szolgáltatásainak díját, ezért döntött úgy az állam, hogy a hangsúlyt a fiskális problémák orvoslására helyezi. Az áramdrágítás kapcsán azon a véleményen van a kormány, hogy a szolgáltatások díját folyamatosan, több év alatt kell hozzáigazítani a piaci árakhoz – húzta alá a tárcavezető.

– Azt sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az alacsony áramárak miatt az EPS lassan felemészti önmagát – figyelmeztetett Antić.

Végül a villanygazdaság szerkezetátalakítása kapcsán a miniszter megjegyezte, hogy az EPS-nek továbbra az állam a többségi tulajdonosa.

– Az idevágó átszervezési terv értelmében az illetékeseknek első lépésként fel kell térképezniük a cég teljes értékét, hiszen ez az első feltétele annak, hogy szeptemberig a közvállalat részvénytársasággá alakuljon – fejezte be Antić a villanygazdaság jövőjét boncolgató gondolatmenetét.