2024. május 4., szombat

Ferenc pápa a szélsőségesek elleni nemzetközi fellépést sürgette Törökországban

Az Iszlám Állammal (IÁ) szembeni nemzetközi fellépést sürgette Ferenc pápa pénteken Ankarában, miután találkozott a szélsőséges dzsihadista szervezet elleni harcot illetően vonakodó álláspontot képviselő török vezetőséggel.

A pápa Recep Tayyip Erdoğan elnök kíséretében halad el a díszőrség előtt az ankarai elnöki palotánál (Fotó: Beta/AP)

A pápa Recep Tayyip Erdoğan elnök kíséretében halad el a díszőrség előtt az ankarai elnöki palotánál (Fotó: Beta/AP)

„A szükséges humanitárius segítség mellett az ember nem lehet közömbös az iránt, hogy mi váltotta ki ezt a tragédiát” – fogalmazott a katolikus egyházfő Ahmet Davatoğlu kormányfővel és Recep Tayyip Erdoğan államfővel megejtett találkozója után. Mindazonáltal azt is leszögezte, hogy ez nemcsak katonai fellépést jelent. „A vallások közti párbeszéd, a fundamentalizmus elleni fellépés, valamint a szegénység és az éhezés elleni küzdelem is elengedhetetlen ahhoz, hogy véget vessenek az IÁ által elkövetett szörnyű üldözésnek” – mondta a pápa.

A Kathpress katolikus hírügynökség török sajtóértesülésekre hivatkozva jelentette, hogy a II. János Pál pápa elleni 1981-es merénylet elkövetője, Mehmet Ali Ağca, „a sátán nagykövetének”, illetve „Allah legnagyobb ellenségének” nevezte a katolikus egyházfőt ankarai érkezése előtt. Agca sérelmezte, hogy a Vatikántól hiába kérte, hadd találkozzon Törökországban a pápával, még csak válaszra sem méltatták. Mint mondta, most már nem is akar beszélni az egyházfővel. A pápa biztonságát Törökországban fenyegető kockázatokról szólva az 56 éves Ağca megjegyezte: egy lövedék körülbelül 10 lírába (3 eurónyi) kerül, de a pápa élete „még öt lírát sem ér”.

Ferenc a pápa a főleg muzulmánok lakta Törökországban három napot tölt.