2024. május 4., szombat

Egységes magyar médiahálózat létrehozásán fáradoznak

Az MTVA és a KKK a magyar közmédiáról szóló közönségtalálkozót rendezett Újvidéken

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetői, valamint a Kós Károly Kollégium (KKK) tagjai az Újvidéki Színház kistermében csütörtök délután közönségtalálkozót tartottak. A magyar közmédia szerepéről, feladatairól, a vajdasági médiumokkal és tudósítókkal való jobb együttműködésről, illetve arról volt szó, hogy a vajdasági témák miként szerepelhetnének gyakrabban a magyar közmédiában. A rendezvény résztvevői Magyarországról, Szlovákiából, Romániából, Szlovéniából, Ukrajnából és Szerbiából érkeztek. A résztvevők három kérdésre keresték közösen a választ: a 21. században milyen szerepe van a rádiónak és a televíziónak, a 21. században milyen szerepe van a magyar közmédiának, valamint a 21. században milyen szerepe van a magyar közmédiának a vajdasági, illetve a külhoni magyarság körében?
Bartók Csaba televíziós szerkesztő és rendező, a KKK felvidéki régiófelelőse elmondta, hogy a novemberi kihelyezett testületi ülésüket összevonják az Újvidéki Rádió 65. születésnapjának a megünneplésével.

Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatója és a KKK vajdasági régiójának képviselője kifejtette, hogy két évvel ezelőtt a Kós Károly Kollégiumot azzal a céllal hozták létre, hogy megpróbálják felélénkíteni a kommunikációt a külhoni magyarok és az anyaország között.
– Igyekszünk megoldást találni arra, hogy a külhoni magyarság hogyan lehetne fokozottabban jelen a magyarországi közmédiában, illetve hogyan lehetne regionális, kis stúdiókat létrehozni, a már meglévő médiumokat olyan szintre fejleszteni, hogy azok egyenrangú félként kapcsolódhassanak az információcserébe. Úgy érzem, hogy az elmúlt két évben sok mindent sikerült megvalósítani, pl. a Pannon RTV modern stúdiófelszerelést kapott, ezenkívül folyamatosan továbbképzéseket szervezünk a külhoni magyar újságírók számára. Csütörtökön és pénteken az Újvidéki RTV magyar szerkesztősége és a Mozaik TV alkalmazottainak nyílt, illetve nyílik lehetősége arra, hogy magyarországi szakemberek segítségével magasabb szintre emeljék a tudásukat – mondta Klemm, majd hozzátette, hogy egy egységes magyar médiahálózat létrehozásán fáradoznak.