2024. május 5., vasárnap
DESIRÉ NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Titkok és koktélok

Csütörtökön utolsó előtti napjához érkezett a Desiré fesztivál, a közönség érdeklődése azonban nem hagyott alább. Ezen a napon két előadást lehetett megtekinteni, egyiket a Jadran színpadon, másikat a Kosztolányi Dezső Színházban. Mint előző napokon is, a bejáratoknál a vajdasági színházvilág fenegyerekei, a két Zoltán, azaz a mindig jóképű Molnár Zoltán és Pletl Zoltán várták a nézőket.

Az első előadás a budapesti Pintér Béla és Társulata Titkaink volt. Az előadás története 1980-ba repít bennünket vissza, Magyarországra és megidézi a Kádár-korszakot. A politikusok, besúgók és ellenzékek világában találjuk magunkat, ahol titokban készülnek szamizdatok. Előkerülnek a trapéznadrágok és Traubisoda, a színpad hátterében pedig egy hatalmas, forgó, orsós magnetofont ábrázoló díszlet jelzi, hogy e korban milyen fontos szerepet játszott a zene. Az előadásnak ugyanúgy fontos része, hiszen élő zene jellemzi, olykor megidézi a táncházak hangulatát, máskor a magyar alternatív zene világát vagy épp a diszkót. Az előadás arra világít rá, hogy mindenkinek vannak titkai, függetlenül attól, hogy melyik oldalon áll, más titkainak birtokába jutni pedig nagy hatalmat jelent.

A második előadás a Koktélok volt a brüsszeli Compagnie Thor előadásában. A szöveg nélküli produkciót olyan események – katasztrófák, forradalmak, válságok, botrányok, politikai és társadalmi konfliktusok – inspirálták, amelyek a közelmúltban zajlottak, és kiemelkedő helyet kaptak a hírműsorokban. A nagy port kavaró eseményekből készült koktélt a társulat ironikusan és groteszkül tálalta.